Bloomberg: Nejbohatší Rusové přišli od začátku roku o 94 miliard dolarů

Ruští miliardáři si od začátku roku až na výjimky pohoršili.

Podle Bloomberg Billionaires Index se od začátku roku 2022 snížil celkový majetek nejbohatších ruských podnikatelů o 93,616 miliardy dolarů.

V čele žebříčku se umístil Viktor Vekselberg, prezident nadace Skolkovo a zakladatel investiční skupiny Renova, jehož majetek se snížil o 11,2 miliardy dolarů na 7,24 miliardy dolarů.

Na seznam „nejchudších“ ruských miliardářů se dostali také:

Předseda představenstva společnosti Severstal Alexej Mordašov – majetek v hodnotě 19,1 miliardy dolarů (ztráta 9,78 miliardy dolarů); akcionář producenta zemního plynu Novatek Gennadij Timčenko – 12,8 miliardy dolarů (prodělal 9,66 miliardy dolarů); šéf představenstva Novolipetsk Steel Vladimir Lisin – 18,9 miliardy dolarů (přišel o 9,12 miliardy dolarů); Roman Abramovič, akcionář těžebního a metalurgického holdingu Evraz – 9,74 miliardy dolarů (ztráta 8,26 miliardy dolarů).

Zároveň bývalý člen představenstva společnosti PhosAgro (výrobce minerálních hnojiv) Andrej Gurijev zvýšil své jmění o 1,58 miliardy dolarů na 9,48 miliardy dolarů. Také příjmy Taťány Bakalčukové, generální ředitelky internetového obchodu Wildberries, vzrostly o 198 milionů dolarů na 5,8 miliardy dolarů a příjmy akcionáře USM Holdingu Andreje Skoče na 5,59 miliardy dolarů (+172 milionů dolarů).

Žebříček Bloomberg Billionaires Index (BBI) zahrnuje 500 nejbohatších lidí planety a vypočítává se na základě hodnoty akcií společností, v nichž mají podnikatelé podíl. Na seznamu je celkem 27 ruských podnikatelů. Jejich celkové čisté jmění se k 3. říjnu odhaduje na 299,34 miliardy dolarů. Z České republiky jsou na seznamu dvě jména: Renata Kellnerová (ztráta 1,93 miliard dolarů), odhadovaný majetek 11, 3 miliard dolarů a Karel Komárek (ztráta 3,09 miliard dolarů) s odhadovaným majetkem 6,08 miliard dolarů.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.