Foreign Policy: Porážka Ruska by byla problémem Ameriky

Případné vítězství na Ukrajině by mohlo snadno znamenat hybris Washingtonu a nepoučení se z chyb.

Kombinace ruských chybných odhadů a vojenské nekompetentnosti, tvrdého ukrajinského odporu, mohutné materiální a zpravodajské podpory Západu a silných sankcí vůči Moskvě může nakonec přinést vítězství Kyjeva a jeho západních podporovatelů, míní v článku pro Foreign Policy americký expert na mezinárodní vztahy Stephen M. Walt, který je profesorem mezinárodních vztahů na Harvardově univerzitě.

Walt je toho názoru, že výsledek by to byl chvályhodný, ovšem za předpokladu, že nebudou použity jaderné zbraně a že Ukrajina získá zpět téměř všechna, ne-li všechna ztracená území. Jenže problémem takového vítězství bude, že v USA pravděpodobně posílí tytéž politické síly, které vyprodukovaly kontraproduktivní excesy unipolární éry. Proč je to špatně?

Rizikem totiž je, že se nebudou brát vážně klíčová poučení z války na Ukrajině samotné. Ty Walt shrnul do celkem čtyř lekcí.  Lekce č. 1 zní, že ohrožovat to, co velmoc považuje za svůj životní zájem, je nebezpečné, i když se tak činí s ušlechtilými nebo neškodnými cíli. Tak tomu bylo i v případě časově neomezeného rozšíření NATO, argumentuje Walt.

Lekcí č. 2 je nebezpečí nafukování hrozeb. Válku na Ukrajině je nejlepší chápat jako preventivní válku, kterou Rusko zahájilo, aby zabránilo Ukrajině dostat se na oběžnou dráhu Západu.

Poučení č. 3, které Putin zřejmě ignoroval, je jednoduché: pokud napadnete cizí zemi, nečekejte přátelské přivítání.

Lekce č. 4 zní podle Walta následně: přímá agrese znepokojuje ostatní země a vede je k tomu, aby podnikly kroky proti.

V případě vítězství Ukrajiny a Západu na ně čeká stejný seznam zahraničněpolitických úkolů, jaký existoval před tím, než ruská vojska překročila ukrajinské hranice: 1) odvrácení katastrofické změny klimatu a řešení vážných důsledků, které jsou již patrné; 2) vyvažování a zapojení Číny; 3) zabránění Íránu získat bombu; 4) řízení skomírající globální ekonomiky; a 5) příprava světa na další pandemii. Dosažení těchto životně důležitých cílů bude vyžadovat stanovení jasných priorit a vyvarování se křížových výprav, končí Waltův komentář.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.