Senát podle Kroměříže

Novinář a komentátor Ivan Hoffman se zamyslel nad nečekaným výsledkem senátních voleb v Kroměříži.

Volby do Senátu jsou u nás osmi lidem z deseti, jak se říká, „ukradené“, ale ta dvacetiprocentní minorita, která Senát, jak se říká, „žere“, má letos o čem přemýšlet. A to i díky naší Kroměříži. Octli jsme se v pomyslném světle reflektorů, když zdejší voliči zdánlivě překvapivě poslali do Senátu advokátku Janu Zwyrtek Hamplovou. Jak se mohlo stát, že v prvním kole předstihla úspěšnou senátorku podporovanou vládní koalicí Spolu a ve druhém kole porazila kandidátku opozičního Babišova ANO, podporovanou i vládní koalicí Spolu?

Teorií je několik. Podle jedné je Kroměříž toxickým volebním okrskem, který je třeba oplotit, pokud je čas. Jenomže jeden člověk z deseti by pro tuto kurážnou advokátku klidně mohl stejně jako v Kroměříži hlasovat kdekoli, takže Fiala s Babišem mají vlastně z pekla štěstí, že Hamplovou nelze naklonovat.

Ti, co úspěch Jany Zwyrtek Hamplové slaví, vysvětlují její vítězství tím, že pravda prostě vítězí nad lží. I s tím lze ale polemizovat. Určitě ji volili i lidé, kteří nevědí, že v roce 2019 získala titul právník roku v kategorii správního práva, a že se stala obecně známou mezi starosty pro svou důslednou obhajobu práv obcí a kritiku špatných postupů státní moci vůči samosprávám.

Pak je zde možnost, že si voliči vybrali za senátorku advokátku z protivládní demonstrace na Václaváku, zastávající se lidí osočovaných a pronásledovaných za nezávislé názory, v atmosféře častování oponentů nálepkami jako antivaxer, dezinformátor, či dezolát. Jenomže i v tomto je společnost rozdělena fifty-fifty, takže pro polovinu voličů jsou zásluhy advokátky Hamplové okolností přitěžující.

Řekl bych, že vysvětlení, jak mohla vyhrát senátní volby kandidátka, která neměla jediný billboard a proti které se sešikoval mocný tábor demokratů, bude nakonec nečekaně prosté. Hodně lidí to vidělo jako Karel Loprajs, který řekl, že Jana Zwyrtek Hamplová je jako Tatra do těžkého terénu. A zřejmě rozhodla její smlouva s voliči: „Řeknu těm na hoře, jak se žije těm dole.“ Někteří kroměřížští voliči možná od své senátorky očekávají, že nepřestane kritizovat vládu za zneužívání moci. Většina ale jednoduše chce, aby naše senátorka těm nahoře říkala, jak se žije nám dole. Protože to nevědí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.