Bidenův rating ohrožuje listopadové volby

Aktuální průzkum ukázal, že Biden zůstává nepopulární. Jen 40 % respondentů hodnotí jeho práci dobře.

Podle nového průzkumu veřejného mínění  agentury Reuters/Ipsos ze 12. října zůstal také v uplynulém týdnu rating amerického prezidenta Joea Bidena na nejnižší úrovni za dobu jeho prezidentství. Podle Reuters se jedná o „špatné znamení“ pro vyhlídky jeho Demokratické strany v průběžných volbách, které se konají 8. listopadu.

Bidenův pracovní výkon schvaluje 40 % Američanů, což se oproti předchozímu týdnu nezměnilo. Prezidentova klesající popularita, která v květnu a červnu klesla až na 36 %, ohrožuje  šance Demokratické strany v listopadu. Republikáni jsou favorizováni na vítězství ve Sněmovně reprezentantů, ačkoli demokraté mají podle odborníků větší šanci na udržení Senátu.

Průzkum z uplynulého týdne ukázal, že zhruba třetina Američanů – z toho každý pátý demokrat a dva z pěti republikánů – považuje hospodářství za nejdůležitější problém země. Mnohem méně dotázaných považovalo za naléhavější další otázky, například konec federálního práva na potrat (každý desátý demokrat) nebo kriminalitu (každý desátý republikán).

Průzkum proběhl mezi asi tisícovkou respondentů po celých Spojených státech online (495 demokratů a 321 republikánů). Statistická chyba se rovná 4 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.