Tuniská revolta: za hlad a bídu může prezident

Tisíce Tunisanů vyšly v polovině října do ulic protestovat proti prezidentovi. Viní ho z vážné hospodářské krize, prudce rostoucí inflace a především nedostatku potravin.

„Jdi pryč, jdi pryč“, „Sesadit, sesadit“, „Tohle je revolta proti Kaisovi, diktátorovi“ a „Lidé chtějí vyhodit prezidenta“, toto skandovali demonstranti v sobotu 15.10. v tuniském hlavním městě. Demonstranti, kterými byli především příznivci opoziční strany Ennahdha a dalších opozičních stran, odsoudili kroky prezidenta Kaise Saieda k upevnění jeho politické moci a požadovali, aby převzal odpovědnost za dlouhodobou hospodářskou krizi v zemi s 12 miliony obyvatel. „Tunisko krvácí. Saied je neúspěšný diktátor. Vrátil nás o mnoho let zpět. Hra je u konce, vypadněte,“ vyjádřil se do médií jeden z protestujících obyvatel severoafrické země Henda Ben Ali.

Základní produkty, jako je mouka, cukr a káva, jsou v Tunisku nyní nedostatkové a krize posledních let vzniklá v souvislosti s pandemií Covid-19 a válkou na Ukrajině způsobila, že se zvýšily náklady na dovoz základních produktů, jako jsou především obiloviny. Tuniský dluh daleko převyšuje HDP země a kvůli nedostatku hotovosti vláda nyní vyjednává s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o půjčce ve výši zhruba dvou miliard dolarů. Zemi také brzdí vážná politická krize již od chvíle, kdy prezident Saied v červenci 2021 převzal plnou moc. Nyní byl prezident obviněn ze špatného ekonomického řízení země a z protidemokratického převratu. Ali Laarayedh, bývalý tuniský premiér a vysoký představitel strany Ennahdha, uvedl, že protest byl výrazem „hněvu nad stavem věcí za vlády Kais Saieda“. “Říkáme mu, aby odešel.” Saiedovi odpůrci tvrdí, že jeho činy podkopaly demokracii zajištěnou revolucí z roku 2011, která odstranila dlouholetého vůdce Zine El Abidine Ben Aliho a vyvolala arabské jaro. Saied, který se dostal k vládě dekretem poté, co loni uzavřel parlament a rozšířil své pravomoci novou ústavou schválenou v červencovém referendu, tvrdí, že jeho opatření jsou potřebná k záchraně Tuniska před roky krize a že pracuje na „nápravě“ ekonomických problémů, které zdědil po svém předchůdci Benu Alim.

„Pokud Saied zůstane, Tunisko nebude mít žádnou budoucnost,“ tvrdí naopak expremiér Laarayedh s odkazem na rostoucí zoufalství, chudobu a nezaměstnanost a především vážný nedostatek potravin. „Nemůžete vejít do supermarketu, aniž byste viděli zející díry v produktech. V regálech chybí mléko, cukr nebo rýže; je tady přídělový systém,“ dodává k tomuto nezávislá novinářka Elizia Volkmannová. „Lidi ve venkovských oblastech rozhodně tolik nezajímají politické otázky… zda by Tunisko mělo být demokracií… ve skutečnosti jim jde jen o to, aby položili chleba na stůl a mohli jíst a měli přístup k vodě.“ Podle jejího vyjádření těmi, kdo zažívají největší dopad, jsou především zástupci střední třídy a dochází i k masivnímu odlivu mozků z Tuniska. K demonstraci vedené stranou Ennahdha se připojilo přibližně 1500 lidé, zatímco téměř 1000 se zúčastnilo protestu opoziční Svobodné ústavní strany.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.