Konec EET

Josef Buřič míní, že zrušení jednoho z mála pokusů o nápravu pokřiveného daňového systému v Česku je velmi krátkozrakým krokem.

Zrušení elektronické evidence tržeb je již jen formalitou, neboť vládní koalice má dostatečnou většinu, aby toho dosáhla. Snad všichni se radují, alespoň soudě podle diskusí pod články o osudu EET.

Končí tak jeden pokus o nápravu našeho pokřiveného daňového systému. Pochybuji, že někdy v budoucnu bude snaha tento systém znovu uvést do života.

Co však bude jeho náhradou, zda vůbec někdy dosáhneme vyšší míry daňové spravedlnosti, zda dokážeme odstraňovat daňové úniky – to je ta hlavní otázka. To ovšem triumfující pravicovou koalici ani v nejmenším nezajímá. Oni přece nepřišli do vlády odstraňovat daňové úniky. Nějaká daňová spravedlnost, co to je, prosím vás?

Je zajímavé, že právě daňová spravedlnost (tedy to, jak je rozloženo daňové břemeno mezi jednotlivými daňovými subjekty) není předmětem zájmu ekonomických „expertů“, kteří tak rádi mluví do médií.

Systém EET není ničím ojedinělý v praxi vyspělých zemí. Je dobré se podívat, když jsme v zahraničí, na účtenku třeba z kavárny v tom oblíbeném Chorvatsku. Tam je dostatek kódů, které identifikují takovou platbu v systému daňové správy.

Daňové systémy vyspělých zemí umějí daleko lépe než náš starý a „děravý“ systém z počátku devadesátých let identifikovat daňové úniky. Ke zlepšení našeho systému však nebyla nikdy odvaha a já myslím, že hlavně o to ani nebyl zájem. Ono by to stálo několik stovek milionů a především by muselo být jasné zadání, co vše ten systém má umět. Řekněme si to jinak – nám vyhovuje, že ten systém daňové správy toho moc neumí. O to lépe se pak šidí na daních.

Chcete jen malý příklad? Zkuste se třeba zeptat, zda vám může ministerstvo financí říci, kolik zaplatily OSVČ na daních v nějakém okrese – a třeba v časové řadě pěti let a kolik z nich souběžně pracovalo jako zaměstnanec atd. Taková data samozřejmě jsou, ale z toho systému je budou vytahovat ručně a bude to trvat hodně dlouho. Pokud vůbec by vám tato data chtěli dát.

Ani takový úplně elementární systém daňové statistiky není k dispozici on-line. Hlavně však tam snad není nikdo, kdo by s ním dokázal pracovat a vyhodnocovat a samozřejmě navrhoval řešení.

Už asi nikoho nepřekvapí, že se s takovou vehemencí vládnoucí garnitura pouští do zbourání tohoto maličkého systému nápravy veřejných financí.

Jim je v podstatě úplně lhostejné, že se tím jen se prohlubuje schodek veřejných financí, protože ten, kdo krátí tržby, nejenže krátí své daně, ale krátí i pojištění zdravotní i důchodové. Mimochodem: systém EET přinášel 12 až 14 miliard do rozpočtu. Právě o těchto 14 mld. se také letos krátil příspěvek státu na zdravotní pojištění za tzv. státní pojištěnce. Tomu se říká úspory na provozních výdajích státu.

A aby bylo úplně jasno, náš systém zdravotnictví je solidární, a tedy nezávisle na tom, kolik kdo platí do tohoto systému, dostává péči tak, jak to ukládá zákon. Tedy i na zdravotní péči těch, kteří tak rádi krátí tržby, jde pojištění těch, co pojištění platí. V prvé řadě zaměstnanců, protože ty s daněmi nikam uniknout nemohou.

Jak krátili důchodové pojištění mnozí z těch, kteří se dnes radují, že se zbavili nenáviděné EET, poznají, až si přijdou požádat o starobní důchod. Dostanou o trochu víc než základní výměru důchodu, pokud si platí jen základní sazbu pojištění.

Pak by možná měli poděkovat těm, politikům, kteří jim krátkozrace (pro krátkodobou politickou výhodu) „takto“ pomohli.  Ale to bude pro mnohé za mnoho let a tak to nikoho z nich teď nezajímá. Pokud by měli za svůj budoucí důchod někomu poděkovat, tak v prvé řadě zaměstnancům, protože právě z jejich daní bude financován jejich důchod.

Ale k tomu zase někdy jindy…

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.