Kazachstán chce zvýšit transkaspickou exportní kapacitu

Země chce diverzifikovat vývoz ropy a plynu a chce k tomu využít Transkaspickou mezinárodní dopravní trasu.

Kazachstán plánuje diverzifikovat od roku 2024 destinace vývozu své ropy využitím Transkaspické mezinárodní dopravní cesty (TMDC), uvedl minulý týden na briefingu ministr energetiky Bolat Akchulakov. Podle něj se očekává, že po rozšíření ropného a plynového pole Tengiz se těžba ropy během dvou let zvýší o 12 milionů tun. Před diverzifikací ropných tras přes Kaspické moře je ovšem nutné jednat s dovozními zeměmi o jejich ochotě přijmout takové objemy ropy do svého ropovodního systému.

Pro využití TMDC „je třeba vybudovat poměrně rozsáhlou infrastrukturu, zahrnující nejen potrubní dopravu a kotviště, ale také zvýšit počet tankerů v Kaspickém moři, které by mohly tuto ropu přepravovat,“ řekl Akchulakov.

Kazachstán nyní ročně vyváží 65-67 milionů tun ropy dvěma ropovody, více než 80 % Kaspickým plynovodním konsorciem (CPC) a cca 20 % plynovodem Uzen-Atyrau-Samara.

O diverzifikaci energetických dodávek Kazachstánu se začalo mluvit během letošního léta.  Kazašský prezident Kassym-Žomart Tokajev vyzval 4. července Evropskou unii k rozvoji nových transkontinentálních koridorů, včetně transkaspické dopravní trasy, a ke spolupráci na energetickém trhu. Nákladní doprava na TMDC se v první polovině roku 2022 zvýšila o 15 %.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.