Turkické národy mohou přejít na společnou abecedu

Organizace turkických států, která sdružuje Turecko, Ázerbájdžán, Kazachstán, Kyrgyzstán a Uzbekistán, chce urychlit proces jazykové jednoty turkických zemí.

Při Organizaci turkických států (OTS) byla založena Komise pro vytvoření společné abecedy, která má „urychlit proces jazykové jednoty“, informovala turecká tisková agentura Anadolu v ruském vydání.

V komisi budou zasedat dva zástupci z každé země OTS, problematice se budou věnovat oddělení, která se zabývají jazykovou politikou. První zasedání Komise pro vytvoření společné abecedy se bude konat v Kyrgyzstánu, datum zatím není upřesněno.

Rozhodnutí o zřízení komise bylo přijato na Semináři o společné abecedě turkického světa, který se konal v tureckém městě Bursa a jemuž předsedal Gürer Gülsevin, vedoucí Turecké jazykové společnosti.

Na semináři turkologové představili informace o abecedě a historických jazykových procesech, které probíhaly v jejich zemích. Zdůraznili význam urychlení vývoje společné abecedy a jejího rozšíření mezi turkickými státy.

Akce se zúčastnil také předseda Rady starších OTS, místopředseda turecké Strany spravedlnosti a rozvoje Binali Yildirim, vedoucí Atatürkovy vyšší rady pro kulturu, jazyk a historii Mohammet Hekimoglu a také Hassan Hassanov, ázerbájdžánský člen Rady starších OTS, uvedla agentura.

Organizace turkických států (OTS) sdružuje od roku 2009 Ázerbájdžán, Kazachstán, Kyrgyzstán, Turecko a Uzbekistán. Turkmenistán a Maďarsko jsou pozorovatelskými státy. Cílem této organizace je podporovat komplexní spolupráci mezi turkickými národy. Další summit OTS se bude konat  v listopadu v uzbekistánském Samarkandu.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.