Francie – které profese trpí nedostatkem pracovních sil?

Jak se žije pracovní síle ve Francii? Které profese jsou nejvíc žádané a které trpí nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců? Podívejme se na některé z nich.

Velká analýza profesí a jejich nositelů proběhla ve Francii. Výzkum se zaměřil na takzvané „métiers en tension“, což je název značící profese, kde poměr nabídek práce k počtu uchazečů je větší než 1. Počet obsazovaných pozic je tedy mnohem vyšší než počet uchazečů na trhu práce. Jaká jsou povolání s nedostatkem pracovních sil ve Francii? Podle nejnovějších údajů společnosti Dares zabývající se trhem práce v zemi se v loňském roce ve Francii jednalo o 7 z 10 profesí. Nedostatek kvalifikovaných sil se zvyšuje prakticky ve všech povoláních a je zvláště silný ve stavebnictví, průmyslu, IT a telekomunikacích a ošetřovatelství.

Právě ošetřovatelství pak patří mezi povolání, kde jsou největší potíže. Do seznamu 30 nedostatkových profesí patří pět profesí právě z této oblasti, samozřejmě především v současné situaci po Covidové pandemii. Nejvíce pracovních sil pak chybí v profesi zdravotní sestry. Problém se dále týká kvalifikovaných dělníků, odborných techniků, dozorců a pracovníků ve zpracovatelském průmyslu. První třicítku naopak opouští pět profesí, které tu původně byly, pomocníci v domácnosti a hospodyně, inženýři a administrativní pracovníci, servis počítačů, odborníci pracující s kamenem a souvisejícími materiály, nelékařští odborníci a specialisté na lékařské vybavení. Na špičce žebříčku je pak těchto 15 hlavních nedostatkových povolání: zmiňované zdravotní sestry, strojní a kovoobráběcí technici, návrháři elektrických a elektronických zařízení, inženýři seřizovači a vedoucí závodu, pracovníci IT výzkumu, IT projektoví manažeři, stavební inženýři a inženýři veřejných prací, stavbyvedoucí a geodeti, pokrývači, elektrotechnici, montážníci potrubí, tesaři a projektanti.

Francouzská vláda plánuje doplnění pracovního trhu potřebnými profesemi prostřednictvím vydávání zvláštních povolení k pobytu pro nelegální pracovníky (tzv. mimořádné přijetí) tak, aby bylo lépe vyhověno potřebám podniků. Postoj prezidenta Emmanuela Macrona je v tomto stálý a neměnný, již mnohokrát ve svých vyjádřeních připomněl, že některá odvětví hospodářství zkrátka nemohou bez zahraničních pracovníků fungovat. Jedná se o zaměstnance hotelnictví, pracovníky údržby i poskytovatele osobních služeb, tedy o poměrně náročné a často málo placené profese, kde zaměstnavatelé často vidí řešení právě jedině v nabírání imigrantů bez dokumentů. Přijetí plánovaného opatření tak povede k podpoře zaměstnávání pracovníků z řad přistěhovalců v odvětvích, kde je nedostatek pracovních sil.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.