Čínsko-americká G2 by mohla být na pokraji studené války dobrý nápad

Podle hongkongského deníku South China Morning Post by myšlenka G2 mohla slavit comeback v době současného napětí.

Ve světě na pokraji nové studené války může opuštěná koncepce G2 pro čínsko-americké vztahy zažít politická comeback, napsaly noviny South China Morning Post v textu bývalého diplomata Š’ Ťiang-tchao.

Koncepce neoficiální G2, kterou prosazoval americký geostratég Zbigniew Brzezinski, měla nově definovat vztahy mezi USA a Čínou jako „komplexní partnerství“, aby se tak zabránilo ničivému „střetu civilizací“. Mělo se za to, že přiznání téměř rovnocenného postavení Číně by Peking přimělo k tomu, aby hrál podle pravidel a podpořil spolupráci.

Článek míní, že při zpětném pohledu to byla pro Čínu promarněná příležitost. Kdyby Peking přijal iniciativu G2, tedy iniciativu společného vedení USA a Číny na světové scéně, mohl by změnit trajektorii bilaterálních vztahů i celého světa.

Navzdory hluboké nedůvěře Číny vůči mezinárodnímu uspořádání vedenému USA byla koncepce G2 do značné míry v souladu s dlouhodobými snahami Pekingu stát se uznávaným a respektovaným globálním hráčem na stejné úrovni jako Washington, napsal autor.

Koncept G2 byl čínskými politiky rychle odmítnut jako „past“ USA, jejímž cílem je brzdit čínský růst nadměrnou chválou a nespravedlivým podílem na globální odpovědnosti. Během Obamovy oficiální návštěvy Pekingu čínský premiér Wen Ťia-pao návrh USA otevřeně odsoudil a zdůraznil, že Čína zůstane rozvojovou zemí ještě mnoho let.

„Globální problémy by měly řešit všechny národy světa, ne jedna nebo dvě země,“ řekl tehdy.

V postpandemickém světě chaosu a nejistoty, končí článek bývalého diplomata, získala koncepce G2 ale zjevně nový význam a její zaměření se přesunulo od původně plánované spolupráce k tomu, jak omezit nepřátelské napětí.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.