WSJ: Čínský prezident zřejmě míří na návštěvu Saúdské Arábie

Peking považuje čínsko-saúdské vztahy za prioritní, zatímco Rijád hledá protiváhu své závislosti na USA.

Čínský prezident Si Ťin-pching plánuje do konce roku navštívit Saúdskou Arábii. Peking a Rijád chtějí prohloubit vztahy a prosazovat vizi multipolárního světa, v němž USA již nebudou dominovat světovému řádu, napsaly americké noviny Wall Street Journal.

Cesta, která se připravuje již několik měsíců, je předběžně naplánována na druhý prosincový týden.

Podle slov čínského ministra zahraničí Wang I z konce října Peking  podle listu „přikládá velký význam rozvoji čínsko-saúdských vztahů a Saúdskou Arábii považuje za prioritu v celkové diplomatické politice Číny“.

Strategická změna zahraniční politiky Saúdské Arábie je důležitější než nedávný konflikt s Bidenovou administrativou ohledně snížení těžby rop v rámci seskupení OPEC+, protože Rijád v současné době hledá protiváhu své závislosti na USA.

Podle amerického Úřadu pro energetické informace prodávali Saúdové do USA více než 2 miliony barelů ropy denně, ale tento počet klesl na méně než 500 000 barelů denně.  Největším odběratelem saúdské ropy je nyní Čína, následovaná Indií.

Největší světový dovozce a největší vývozce ropy se  tak pravděpodobně setkají v době, která je pro světové energetické trhy velmi důležitá.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.