Poptávka po lithiu žene jeho cenu vzhůru

Uhličitan lithný, který je nezbytný pro výrobu baterií, v poslední době prudce zdražuje.

Vzhledem k tomu, že poptávka po elektromobilech v posledních letech neustále roste a jejich celosvětový vozový park do roku 2020 překročí hranici 10 milionů, cena jednoho z klíčových kovů, který pohání tento boom bateriové elektromobility, v posledních měsících prudce vzrostla, informoval web Statista.

Jak ukazuje cenový přehled v grafu níže, uhličitan lithný, který je nezbytný pro výrobu baterií, v poslední době prudce zdražuje a v říjnu se v Číně prodával v průměru za téměř 80 000 eur za tunu (přepočteno podle průměrného směnného kurzu). To je zhruba dvojnásobek cen naměřených na konci loňského roku (téměř 40 000 eur za tunu v prosinci 2021). Podle odhadů U.S. Geological Survey překročí celosvětová spotřeba lithia v roce 2021 90 000 tun, což je o 33 % více než v roce 2020.

Vzhledem k přetrvávajícím problémům dodavatelského řetězce v automobilovém průmyslu a očekávání, že poptávka po bateriích v příštích několika letech nadále poroste, jsou výrobci elektromobilů pod stále větším tlakem, aby zachovali své cenové modely.

 

Vývoj ceny tuny uhličitanu lithného v letech 2018 až 2022 (měsíční průměr v Číně). Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.