Spiegel: Německo připraví plán pro případ války s Ruskem

Bundeswehr by měl projít zásadní reformou, která zohlední hrozbu ruské invaze do Německa.

Velení německé armády považuje za nezbytné provést zásadní reformu strategie Bundeswehru, která zohlední hrozbu ruské invaze. Uvedl to generální inspektor německé armády Eberhard Zorn v dokumentu nazvaném Operační příručka pro ozbrojené síly, z něhož citoval minulý týden (14. listopadu) německý časopis Spiegel.

„Německo by mohlo být potenciálně napadeno bez varování, což by způsobilo velké, ne-li kritické škody,“ varoval Zorn. Podle jeho názoru strategie předchozích 30 let, která kladla důraz na zahraniční operace jako v Afghánistánu, již není pro současnou situaci vhodná. Bundeswehr by se naopak měl zaměřit na věrohodné odstrašení potenciálního nepřítele a „být připraven na vnucenou válku“!

„Válka v Evropě se opět stala realitou,“ říká Zorn. Místo mobilních speciálních jednotek generál doporučuje zaměřit se na velké formace vojáků připravených k nasazení a boji, nikoliv na čekání na podporu USA. Zorn varuje, že EU ani NATO si nemohou dovolit „začít plánovat a budovat síly až poté, co budou napadeny“. Podle plánu vytvoří Bundeswehr do roku 2024 nejméně jednu plně vybavenou a k pochodu připravenou divizi o síle 10 000 mužů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.