Na severu Kosova jsou opět barikády. Srbové žádají KFOR o vstup svého vojska do Kosova

Balkánské zápisky komentují aktuální napětí v Kosovu, kde znovu vyrostly barikády.

Důvodem nového napětí a stavění barikád Srbů je zatčení bývalého šestapadesátiletého srbského policisty Dejana Pantiće, otce tří dětí, který stejně jako další srbští policisté, úředníci a poslanci na protest proti politice kosovského premiéra Albina Kurtiho rezignovali minulý měsíc na své funkce, zaměstnání a křesla v parlamentu.

Od té doby se zdá, že se kosovští Albánci začali na Srbech žijících převážně na severu Kosova mstít a znesnadňovat jim zde život. Pod údajným potíráním kriminálních živlů podniká kosovská policie výpady na sever za řeku Ibar. Do typu této akce patřilo sobotní zatčení bývalého policisty Pantiće, který cestoval s rodinou do nedalekého jihosrbského města Raška. Jedná se již v pořadí o třetí zatčení Srba. Důvodem bylo údajně to, že podnikl teroristický útok na místnosti Centrální volební komise. Situace se stala napjatou nejen tím, že kosovští Srbové zareagovali stavěním barikád na silnicích na severu Kosova, ale byla uzavřena hranice mezi Srbskem a Kosovem v Jarinje a Brnjak. V sobotu večer vystoupil v srbské televizi prezident Aleksandar Vučić, který vysvětloval případ bývalého policisty Pantiće. Mimo jiné uvedl, že Pantić byl obviněn z terorismu na objekt volební komise jen proto, že v něm s rodinou bydlí a v den obsazení objektu policií nesl domu nákup potravin, což se zřejmě stalo kosovským orgánům podezřelé. Vučić připomněl i další provokace a útoky albánských policistů na Srby v Kosovu, což podle něj má za účel vyvolat napětí. Srbové již dříve mluvili o tom, že všechny akce jsou podnikány, aby jim byl v Kosovu znesnadněn život a vystěhovali se do Srbska.

V sobotu byla také slyšet střelba a výbuchy. Média uvádí, že šlo o přestřelku mezi kosovskou policií a údajnými kriminálními živly. Výbuchy kosovské weby vysvětlují tím, že jde o pracovní výbuchy pyrotechniků. Srbské weby vysvětlují výbuchy tím, že jde o znepokojováni a vystrašeni Srbů. Hlášen je také výbuch u policejní stanice Eulexu, což svým prohlášením odsoudil americký velvyslanec v Kosovu Jeff Hovenier.

Podle poslední zprávy měla kosovská policie s pomocí obrněných vozidel vniknout do objektu vodní přehrady Gazivode na severu Kosova, o jejíž „dědictví“ se vede největší bitva mezi Srbskem a kosovskými představiteli. Přehrada je nejen pro Kosovo důležitým zdrojem elektřiny ale také vodním zdrojem. Obě strany si na přehradu činí nárok.

V souvislosti se současným děním v Kosovu od srbských politiků stále častěji zaznívá hlas o tom, že by srbská armáda měla na severu Kosova konečně zasáhnout. Zatím srbská vláda reagovala zasláním nóty veliteli KFOR, aby umožnil asistenci srbských policistů a armády na severu Kosova. Rezoluce RB OSN 1244 umožňuje návrat Srbů do Kosova, což si srbští politici vysvětlují jako možnost návratu i ozbrojených složek.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.