Menší krůty, méně dárků: Kanaďané se chystají na drahé vánoční prázdniny

Vysoká kanadská inflace, která se nyní pohybuje kolem 7 procent, je považována za stabilní a dlouhodobý problém tamní ekonomiky. Odborníci občanům doporučují šetřit úplně na všem.

Kanaďané o letošních svátcích čelí vyšším cenám potravin, náklady na jídlo vzrostly na úroveň, jež je nejvyšší za posledních 41 let. Mnozí Kanaďané tak přehodnocují, co při oslavách dát na stůl a zákazníci v obchodech hledají způsoby, jak snížit náklady na své oslavy. V anketách pro média obyvatelé země javorového listu uvádějí, že plánují dávat méně dárků, držet se blíže domova nebo přehodnotit své sváteční hostiny. Inflace je podle nejnovějších údajů o indexu spotřebitelských cen Kanadského statistického úřadu 6,9 procenta, přičemž nejvíce k ní přispívají ceny potravin, bydlení a energií.

Odborníci se shodují, že klíčem ke zvládnutí takto vyššího rozpočtu je plánování a dělání nákupních seznamů. Typickým kanadským vánočním jídlem je krůta. Ceny čerstvé i mražené drůbeže však v zemi v posledních měsících vyskočily o necelých 7%. Čerstvá zelenina včetně brambor stojí asi o 11 procent více než v roce 2021 a ceny pečiva (potřebného k výrobě vánoční nádivky) vzrostly též významně, jde dokonce o cca 17%. Vyšší ceny potravin podle předpovědí povedou ke změnám v oblasti tradiční vánoční kuchyně. Simon Somogyi, Arrell vedoucí pracovník na University of Guelph v Ontariu, tvrdí: „Slyšel jsem, že se více lidí snaží omezovat přebytky. Spíše než uvařit masivního krocana volí o něco menší krůtu; než mít pět různých typů příloh, dělají tři.“  Somogyi doporučuje naplánovat si nákupy, aby se lidé vyhnuli vaření příliš velkého množství jídla a nebyly zbytky nazmar. Co se pečení týče, mouka a máslo letos zdražily o více než 20 procent a ceny vajec a cukru také stouply. Simon Somogyi navrhuje přehodnotit množství cukroví, které je nutno péct. „Letos to bude složité pro lidi, kteří rádi pečou na sváteční sezónu. Bude situace, kdy lidé možná upečou tucet sušenek místo dvou nebo tří tuctů.“

Po několika letech virtuálních návštěv příbuzných v důsledku pandemie může mnoho lidí letos konečně nastoupit do letadla nebo vyrazit na cestu, aby se mohli setkat se svými blízkými. Rezervace letu nebo naplnění nádrže vozidla stojí podle Statistics Canada asi o 18 procent více než v loňském roce, ačkoli ceny leteckých společností po raketovém růstu v létě poněkud klesly. Jízda vlakem nebo autobusem mezi městy je také dražší než před rokem. K ušetření za benzin je doporučováno odstranění zbytečné hmotnosti z vozidla, plánování cesty předem a vyladění vozu, aby motor běžel efektivně.

Také vánoční stromky jsou letos v Kanadě dražší. U dárků je situace různá. Zatímco oblečení a šperky stály před 12 měsíci jen o něco málo více, hračky a hry naopak zdražily o téměř sedm procent. Spokojeni mohou naopak být ti, kdo kupují techniku a elektroniku. Celkově se ceny tabletů, chytrých telefonů a chytrých hodinek oproti roku 2021 snížily téměř o 13 procent. Marianne Allaert z Ontaria pro média uvedla, že letos nakoupí menší dárky a dárkové karty pro členy své rodiny. „Moji rodiče jsou starší, do restaurací chodí jen zřídka, tak jsem si řekla: „Dostanou pár dárkových poukazů do restaurace.“ Namísto věcí, kterých mají rodiče plný dům, jim chce nakoupit zážitky. Sepsání seznamů nadcházejících událostí a lidí, pro které kupujete dárky, může pomoci získat jasnější představu o tom, kolik bude období svátků skutečně stát, říká Taz Rajan z Calgary, partner pro zapojení komunity ve společnosti Bromwich+Smith, která se zabývá oddlužením a konsolidací. Doporučuje dát stranou stanovenou částku v dolarech na dárky a na akce a opravdu se toho držet. Podle rad odborníků mají lidé za dárky platit raději v hotovosti nebo debetní kartou, aby si byli lépe vědomi peněz, které utrácejí – a pokud platí kreditní kartou, splatit dluh v plné výši dříve, než se začnou načítat úroky.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.