Jak slaví Vánoce Švýcaři a proč letos nešetří na dárcích

Švýcarští občané jsou optimisté a inflace ani rostoucí ceny energií je od nákupu dárků pro blízké neodradí. Napomáhá tomu i silný švýcarský frank.

Průměrný nakupující Švýcar plánuje vydat za dárky pro své milé 343 CHF (367 USD), což je nárůst o 9 CHF oproti průměrné útratě v roce 2021. Náklady na spotřební zboží v posledních měsících v zemi vzrostly přibližně o 3 %. To je výrazně méně než míra inflace v jiných zemích, kupříkladu oproti českým číslům jde o směšné procento. Stále se však míra pohybuje nad 2% cílem stanoveným Švýcarskou národní bankou, která letos ve snaze omezit inflaci třikrát zvýšila úrokové sazby, naposledy tak učinila 15. prosince. Centrální banka očekává, že meziroční inflace do konce roku dosáhne 2,9 %. Průzkum poradenské skupiny EY však ukazuje, že pokles kupní síly má na spotřebitelské chování v období svátků jen malý dopad. Lidé si své výdaje kontrolují a z rostoucích nákladů na živobytí jsou nervózní, projevují však jen malou ochotu omezovat se v nákupu dárků pro rodinu a přátele. Spotřebitelští experti uvedli ve švýcarské veřejnoprávní televizi SRF, že lidé stále touží po faktoru dobrého pocitu při nákupu dárků pro ostatní. Tato potřeba mohla být posílena i tím, že poslední dvoje Vánoce byly pokažené pandemií. Spotřebitele navíc povzbudila kupní síla švýcarského franku, jež zmírňuje některé dopady inflace.

Jaké mají ve Švýcarsku vánoční tradice? Kromě klasického setkávání se s rodinou u stromečků, dárků a koled existuje ve Švýcarsku také velké množství vánočních tradic, které jsou specifické. Místní pečou švýcarské sušenky jako Zimtsterne a Chräbbeli a vyrábějí tradiční adventní věnce (Adventskranz). K jídlu je nejoblíbenější Filet am Teig (vepřové řízky zabalené v pečivu), Fondue Chinoise (masové fondue) a Schinkli im Teig (uzená šunka a pečivo). Oblíbenou variantou jsou také ryby. Jedním z nejpozoruhodnějších zvyků je, když města ve Švýcarsku převádějí celé čtvrti na velký adventní kalendář. Adventní okna, neboli Adventsfenster, jsou každý den od 1. do 24. prosince přidělena různým domům. Obyvatelé jsou vyzýváni, aby ozdobili okno svého domu ozdobami, které budou odhaleny až v jim přidělený den. 24. prosince je posledním adventním oknem typicky kostel, kde se večer koná malá bohoslužba. Na vánoční stromky dávají lidé ve Švýcarsku kromě klasických také různé typické ručně vyráběné ozdoby, jako jsou dřevořezby horských scén, čokoládu, menší dárky a pamlsky. Na domech Švýcaři často mívají rozsvíceného jelena nebo hvězdu. I vánoční trhy jsou v zemi tradicí, nejznámější ve světě je ten v Bazileji.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.