Jazzové okénko Jana Schneidera: Dancing Child, Golda a La Folia

První den nového roku přináší další pokračování jazzového seriálu Jana Schneidera.

Minulý rok jsem končil chvalořečí na Jonatana Avišaje, a letošní jím začnu, protože je zde další důvod. Nádherně jednoduchá skladba Dancing Child, kde spoluhrají Joni Zelnik na basu a fenomenální Donald Kontomanou na bicí. Musím se přiznat, že jako bubeníka mě vždycky zajímaly dětské říkánky, protože mají přirozený, z řeči vycházející rytmus, který má spád a pointu. Proto si velmi cením všech muzikantů, u nichž slyším něco podobného. (Zde je další komentář)

Další sváteční lahůdkou je vlastní skladba na piano hrajícího kontrabasisty Adama Ben Ezry, zvaná Golda (je to hudba z filmu o Goldě Meirové). Nádherná dumka!

A že je ten první den v novém roce, dovolím si jako přání nabídnout něco onačejšího. Co takhle skladba Antonia Vivaldiho La Folia, hraná proslulým souborem Hesperion XX? Laicky bych připodotkl, že některé Vivaldim užité postupy patří přímo do prehistorie jazzu, protože v něm často dnes ožívají, a jazzovými sólisty jsou tyto reminiscence velmi oblíbeny, jelikož jsou prostě dokonalé. Vždyť už prorok freejazzu John Coltrane ve svých kadencích citoval J.S.Bacha! (A kdyby chtěl někdo vidět naživo, jaký je to mazec, hrát tuto Vivaldiho skladbu, tak si může pustit ještě toto.)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.