Republikánští přeběhlíci zvyšují šance hnutí prezidenta Macrona En Marche

Financial Times. Průzkumy uvádějí, že Macronova strana by mohla získat až 30 % hlasů.

Republikánská strana Francie je v krizi, která se ukázala plně v prezidentských volbách. Řada významných pravicových republikánů bude kandidovat na volební listině prezidentského hnutí En Marche.

Stačí uvést tří významné pravicové republikány – jednak samotného premiéra Phillipe, dále ministra pro ekonomiku a ministra pro rozpočet. Tito přeběhlíci, kteří opouštějí tradičního stranu francouzského politického spektra, tak dokreslují seismický otřes francouzské politiky. V Macronově straně našli ovšem své místo i někteří vysocí představitelé socialistů.

Problémy Republikánů dokresluje pokoření jejich prezidentského kandidáta Fillona, který se neprobojoval do druhého kola poté, co byl zasažen řadou korupčních skandálů.

Republikáni ovšem doufali, že jejich „stranický stroj“ naskočí u parlamentních voleb. Ale poslední výzkumy ukazují, že En Marche spolkne velkou část středopravicového voličstva.

Průzkumy zatím ukazují, že En Marche by mohla získat 30 % hlasů, Republikáni 22 %. Republikáni by si tak pohoršili a ztratili by tak v parlamentu většinu, kterou by získalo hnutí En Marche.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.