Je soudný den na obzoru?

Hodiny soudného byly nastaveny na 90 sekund do půlnoci. Válka na Ukrajině posunula ikonické hodiny soudného dne nejblíže k půlnoci v celé jejich historii.

Vědecká a bezpečnostní rada Bulletinu atomových vědců letos posunula ručičky hodin soudného dne (Doomsday Clock) dopředu, a to především (i když ne výhradně) kvůli rostoucímu nebezpečí války na Ukrajině. Hodiny nyní ukazují 90 sekund do půlnoci – nejblíže globální katastrofě, jaká kdy byla.

Válka na Ukrajině může vstoupit do druhého děsivého roku, přičemž obě strany jsou přesvědčeny, že mohou vyhrát. V sázce je suverenita Ukrajiny a širší evropské bezpečnostní uspořádání, které se do značné míry udrželo od konce druhé světové války. Ruská válka na Ukrajině také vyvolala hluboké otázky ohledně vzájemného působení států a narušila normy mezinárodního chování, které jsou základem úspěšných reakcí na nejrůznější globální rizika.

A co je nejhorší, ruské chabě zastřené hrozby použitím jaderných zbraní připomínají světu, že eskalace konfliktu – náhodou, úmyslně nebo chybným výpočtem – představuje strašné riziko. Možnost, že se konflikt vymkne kontrole kohokoli, zůstává vysoká.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.