Jazzové okénko Jana Schneidera: XKE, Wave a Jazz Araby

V novém pokračování jazzového pořadu Jana Schneidera najdete a uslyšíte skladby XKE, Wave a Jazz Araby.

Pianista Harold Mabern hraje na rozproudění těla i mysli svou skladbu s podivným názvem XKE. Při klavírním sólu je obzvlášť patrná ústřední role kontrabasu, který hraje „velký syn“ Buster Williams. Krásně k tomu bubnuje Idris Muhammad, dále hrají na tenora Hubert Laws a na trumpetu Lee Morgan.

A nyní tu je Stan Getz, který hraje skladbu Carlose Jobima Wave. A hraje a hraje a hraje a nikoho k tomu nepustí … toto sólo se stalo tak slavným, že některým stálo za to pořídit jeho notové transkripce! Neodpustím si poznámku, týkající se kapely. Jde totiž o jednu z Getzových nejslavnějších sestav, kde kromě  pianisty Alberta Daileyho a výtečného bubeníka Billy Harta hrál český emigrant Jiří Mráz, který se vypracoval mezi nejlepší jazzové kontrabasisty na světě, a tato skladba je dobrou představou, proč.

Egyptský hráč na kanun a skladatel Ahmed Fouad Hassan hraje skladbu Freda Eliase Jazz Araby. Unikátní nahrávka, kterou časově možno řadit mezi veteránské, ukazuje neutuchající kreativitu pokušení, zvaného jazz, ať přinde kam přinde. Improvizovaná hudba je jakési muzikantské esperanto a přináší leckdy velmi nečekané barvy, tóny, chutě a nálady. Dovolím si doporučit věnovat pozornost rozkošnému a nápaditému sólu na xylofon.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.