Ve Španělsku se léčí závislost na kryptoměnách

Léčbě se věnuje luxusní rehabilitační centrum na Mallorce. Někteří odborníci pochybují, zda si závislost na kryptoměnách zaslouží zvláštní terapeutiku za tak vysoké ceny.

Elitní rehabilitační centrum The Balance na španělském ostrově Mallorca začalo nabízet léčbu závislosti na kryptoměnách, napsala britská BBC.

Rehabilitační centrum The Balance sídlí v Curychu, má pobočky v Londýně a na Mallorce a má být „bezpečným prostorem pro zdraví a seberealizaci“. Léčba, která zahrnuje terapii, masáže, jógu a procházky, může trvat čtyři týdny a stojí přibližně 75 000 dolarů.

Pandemie a volatilní trh s kryptoměnami podnítily obchodní šílenství s digitálními měnami. Nyní po celém světě vznikají luxusní odvykací centra, která slibují léčbu „závislosti na kryptoměnách“, uvedla dále BBC o kontextu léčby.

Mallorské rehabilitační centrum totiž není jedinou společností, která se zaměřuje na „léčbu“ závislosti na kryptoměnách. Například ve Velké Británii skotská nemocnice Castle Craig již v roce 2018 připravila lůžkový program pro osoby závislé na kryptoměnách, který je založen na již existující léčbě závislosti na hazardních hrách.

Odborníci jsou k takovéto odborné léčbě skeptičtí, protože pochybují, zda si závislost na obchodování s kryptoměnami zaslouží tak přehnané náklady.

„Vydělávají na zoufalých lidech. Ať už jste ‚závislí‘ na obchodování s kryptoměnami, sportovním sázení nebo hraní loterie, vaše příznaky a léčba budou v podstatě stejné,“ říká Leah Noverová, ředitelka Centra pro studium hazardních her na Rutgers School of Social Work. Noverová problém závislosti popsala jako „biopsychosociální onemocnění“, které podle ní „vyžaduje biopsychosociální intervenci: v některých případech léky, individuální a skupinovou psychoterapii, změnu návyků a prostředí, (nebo) zavedení zdravějších náhradních aktivit.“

Náklady na léčbu ve zvláštních centrech nejsou vždy opodstatněné. Odborníci jako Noverová totiž tvrdí, že závislost na kryptoměnách se podobá hazardu a mělo by se k ní tak i přistupovat.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.