Bloomberg: Volkswagen nedosáhl svého ročního cíle pro cash flow

Hlavním důvodem jsou problémy v dodavatelských řetězcích a v logistice.

Společnost Volkswagen AG nesplnila svůj cíl v oblasti peněžních toků kvůli selhání dodavatelského řetězce a logistiky, napsala agentura Bloomberg.

Německá automobilka podle předběžné zprávy o výsledcích hospodaření vykázala pro rok 2022 předběžný peněžní tok ve výši přibližně 5 miliard eur, což je výrazně pod jejím cílem 8,6 miliardy eur. Nesplnění peněžního cíle je ranou pro výkonného ředitele VW Olivera Blumeho, který v září převzal funkci po odvolaném generálním řediteli Herbertu Diessovi. Blumeho cílem bylo mimo jiné zlepšit plánování poté, co VW postihl vážný nedostatek polovodičůve vyšší míře než mnohé jiné společnosti.

Německý výrobce aut očekává, že problémy s logistikou se v letošním roce zmírní. VW má v Evropě stále plnou knihu objednávek, což podpoří prodeje v první polovině roku. Výrobci automobilů však stále obtížněji snášejí náklady na rostoucí ceny surovin.

Společnost uvedla, že tržby a zisky v roce 2022 byly v souladu s jejími posledními prognózami. Tržby dosáhly 279 miliard eur a provozní zisk před započtením zvláštních položek 22,5 miliardy eur.

Agentura Bloomberg dále píše, že Volkswagen zveřejní výsledky hospodaření a výroční zprávu 14. března.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.