Statisíce lidí protestují po celé Francii proti důchodové reformě, odbory slibují další stávky

Penzijní reforma prezidenta Macrona a jeho vlády nenechává Francouze v klidu. Pouliční protesty eskalují a v zemi to vře.

Stovky tisíc lidí vyšly o víkendu do francouzských ulic v rámci velké protestní  akce proti důchodové reformě Emmanuela Macrona. Odbory plánují další stávky, pokud vedení země od svého plánu neustoupí. Macron a jeho vláda bojují především o realizaci plánu zvýšit důchodový věk z 62 na 64 let a pokoušejí se překonat odpor v ulicích a prosadit příslušnou legislativu v parlamentu. Odborový svaz CGT uvedl, že jen v Paříži při poslední akci protestovalo 500 000 lidí, což je více než 400 000, které napočítali při posledním protestním dni 7. února. Ministerstvo vnitra, které obecně uvádí mnohem nižší čísla, uvedlo, že v celé zemi demonstrovalo 963 000 a v Paříži 93 000 lidí. Protestovalo se i v dalších francouzských městech po celé zemi, na televizních snímcích bylo kupříkladu k zhlédnutí, jak policie používá vodní děla v západofrancouzském městě Rennes. Demonstranti ve francouzské metropoli se vydali tradiční protestní trasou z Place de la République na Place de la Nation, s transparentem s nápisem: „Ne delší práci!“. Při pochodu došlo i k převrácení a zapálení auta a koše, zasahovala policie se štítem a hasičský sbor. Pochod vedli vůdci osmi hlavních francouzských odborů, jejichž pevné semknutí a jednotu se vládě zatím nepodařilo rozbít.

Ve společném prohlášení odbory uvedly, že pokud vláda „zůstane hluchá k lidové mobilizaci“, vyzvou k národní stávce, která 7. března „ochromí Francii“. Další nejbližší den protestů je plánován na čtvrtek 16. února. Vůdce tvrdé linie CGT Philippe Martinez uvedl, že „míč je na straně prezidenta a vlády, aby určili, zda hnutí zesílí a přitvrdí, nebo zda zohlední současnou mobilizaci“. Odbory zastupující pracovníky v systému veřejné dopravy Paříž RATP vyzvaly k průběžné stávce od 7. března. “Navzdory odmítnutí velkou většinou populace je vláda i nadále odhodlána provést svou brutální, nespravedlivou a neopodstatněnou reformu,” uvedli jejich zástupci. Zaměstnanci řízení letového provozu na pařížském letišti Orly mezitím uskutečnili svou vlastní neohlášenou stávku, která měla za následek zrušení 50 procent odpoledních letů z pařížské centrály číslo dvě.

Prezident a vláda to v dnešních dnech skutečně nemají jednoduché. Jistotu a oporu pro svá opatření nemají ani v oblasti legislativy, vládnoucí strana totiž bude muset čelit výzvě prosadit svůj odmítaný zákon v parlamentu, kde loni ve volbách ztratila celkovou většinu. Pro prosazení reformy potřebuje podporu od pravicové opozice, pokud nechce prosadit zákon bez hlasování. Emmanuel Macron na protesty nechce slyšet, a tak minulý týden v Bruselu vyzval odbory, aby projevily „ducha odpovědnosti“ a „neblokovaly život zbytku země“. Lidé v ulicích však mají jasno. „Pochybuji o Macronovi, jeho schopnosti se pohnout, naslouchat lidem,“ řekl médiím Alfonso Gimeno, důchodce, který přijel do Paříže demonstrovat se svými třemi dětmi ve věku 9, 13 a 15 let.“ Pokud nejsou schopni naslouchat tomu, co se děje na ulicích, a nejsou schopni si uvědomit, co se děje s lidmi, neměli by se divit, že to v určitém okamžiku vybuchne,” prohlásila pro změnu Delphine Maisonneuve, třiačtyřicetiletá zdravotní sestra.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.