Evropa spustí svou satelitní konstelaci, aby nezůstala v rukou Starlinku

Cílem má být bezpečná komunikační infrastruktura pro vládní orgány a záchranné služby EU.

„Stejně jako evropská síť navigačních satelitů Galileo, která byla evropskou odpovědí na americký GPS, bude síť Iris2 alternativou ke Starlinku, konstelaci Elona Muska, která Evropské unii poskytne suverénní síť,“ sdělilfrancouzský europoslanec a zpravodaj projektu Christophe Grudler webu Les Echos.

Jak se dozvíme z portálu Evropského parlamentu, nová síť evropských telekomunikačních družic Iris2 bude v provozu od roku 2024.

Rozpočet ve výši 2,4 miliardy eur umožní EU zřídit novou infrastrukturu pro odolnost, propojitelnost a bezpečnost prostřednictvím družic (Iris2); první evropskou multiorbitální družicovou konstelaci. Nové družice budou poskytovat bezpečnou komunikační infrastrukturu pro vládní orgány a agentury EU, záchranné služby a evropské delegace po celém světě.

Tento systém zajistí strategickou autonomii EU v oblasti bezpečné vládní komunikace v situaci, kdy kybernetické bezpečnostní hrozby nabývají na významu, zejména v souvislosti s válkou Ruska proti Ukrajině.

Při jednáních s ministry EU poslanci EP dbali na posílení ustanovení o ochraně životního prostředí a udržitelnosti systému, zabránění šíření kosmického odpadu, světelného znečištění a zajištění kompenzace uhlíkové stopy, která by kompenzovala emise z jeho provozu.

Citace

„Evropské družice Iris2 jsou na světě. Dnešní hlasování umožní Evropě posílit její autonomii ve vesmíru,“ uvedl Christophe Grudler (Renew). „Tyto družice budou užitečné pro vlády, ale také pro občany, protože přinesou internet do nejméně připojených oblastí. Jsem také rád, že budou příkladem vesmírné a ekologické udržitelnosti, jak požadoval Evropský parlament,“ dodal.

Další kroky

Poté, co Parlament schválil text 603 hlasy pro, 6 hlasů proti a 39 se zdrželo hlasování, bude muset být text formálně přijat Radou, než bude podepsán a zveřejněn v Úředním věstníku.

Souvislosti

Satelitní komunikace se stává strategickým přínosem jak pro vlády, tak pro občanskou společnost, a to v souvislosti s digitálním a ekologickým přechodem. Doplňuje pozemní sítě a může přispět k bezproblémové digitální komunikaci, a to i v případě, že tyto sítě chybí nebo jsou narušeny.

EU dnes nemá specializovanou infrastrukturu (včetně vesmírných a pozemních segmentů), která by nabízela služby satelitní komunikace vládám, hospodářství a občanské společnosti. Několik globálních partnerů a konkurentů EU do těchto kapacit investuje. Dne 15. února 2022 předložila Evropská komise návrh na zvýšení odolnosti komunikačních služeb EU prostřednictvím rozvoje a provozu infrastruktury pro multiorbitální připojení (s vesmírnými i pozemními segmenty) na základě modelu partnerství veřejného sektoru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.