„Není čas na dialog,“ říká Macron

Ve dnech 17. až 19. února se v německém Mnichově koná 59. ročník Mnichovské bezpečnostní konference.

Mnichovská bezpečnostní konference (MSC), které se účastní více než 850 účastníků, přibližně 40 hlav států a vlád, 50 ministrů zahraničí a 25 ministrů obrany, jakož i zástupci think tanků, nevládních organizací a podniků, je jedním z nejdůležitějších setkání bezpečnostní politiky na světě. Účastníci se každoročně scházejí v hotelu Bayerischer Hof, aby diskutovali o hlavních výzvách pro globální bezpečnost.

Mezi letošními účastníky jsou viceprezidentka Spojených států Kamala Harrisová, francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz, předsedkyně Komise Evropské unie Ursula von der Leyenová, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, výkonný tajemník sekretariátu OSN pro změnu klimatu Simon Stiell, vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi, výkonný ředitel WFP David Beasley a generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus (pozn. red.: seznam vybraných registrovaných účastníků najdete zde, Českou republiku zastupuje ministr zahraničí Jan Lipavský, který se na konferenci potkal i s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem).

Re:vision

Re:vize je mottem Mnichovské bezpečnostní konference 2023. Pro autory stejnojmenné zprávy je otázkou, jak autoritářské státy stále více zpochybňují mezinárodní řád, který se vyvíjel po desetiletí, a jak můžeme úspěšně rozšířit koalici států ochotných bránit liberální řád založený na pravidlech. Tato klíčová otázka se bude opakovaně objevovat v mnoha diskusních formátech.

Konferenci zahájili Zelenskyj, Scholz a Macron

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl úvodní projev prostřednictvím videolinky a vyzval spojence, aby urychlili podporu jeho zemi, a varoval, že životy visí na vlásku. Také řekl, že „k ukrajinskému vítězství není alternativa“.

Německý kancléř Olaf Scholz na konferenci prohlásil, že Putinův „revizionismus“ nezvítězí, a vyzval spojence, kteří tak mohou učinit, aby na Ukrajinu poslali bojové tanky. Scholz vyjádřil názor, že „je moudré připravit se na dlouhou válku“.

Po německém lídrovi vystoupil na pódium francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něj „není čas na dialog, protože tu máme Rusko, které si vybralo válku, které se rozhodlo válku zintenzivnit a které se rozhodlo zajít až k páchání válečných zločinů a k útokům na civilní infrastrukturu“.

Na konferenci se také řešila pomoc Ukrajině. K tomu výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievová uvedla, že Mezinárodní měnový fond jedná s Ukrajinou o poskytnutí další podpory. „Finanční potřeby Ukrajiny jsou značné. Odhadujeme, že k tomu, aby země mohla fungovat, by bylo zapotřebí něco mezi 40 a 48 miliardami dolarů (37,4-44,9 miliard eur) zvenčí,“ poznamenala.

Účast Číny

Aby se konference nestala fórem pro vnitřní výměnu názorů mezi Evropou a USA, přizvala letos MSC k účasti na konferenci více delegací z rozvíjejících se ekonomik, např. se zúčastní i čínský nejvyšší diplomat Wang Yi – ten plánuje navštívit několik zemí včetně Ruska.

Americká poradenská společnost a MSC

Web Politico se na rozdíl od běžných zpráv o konferenci zaměřil na její pozadí… a MSC okomentoval s tím, že americká poradenská společnost McKinsey již několik let ovládá program akce a určuje její program a seznam hostů.

Podle současných i bývalých zaměstnanců a interních dokumentů, do nichž nahlédl server Politico, tato americká poradenská společnost v posledních deseti letech tiše ovlivňovala program konference a řídila vše od zaměření své hlavní zprávy přes program akce až po seznam hostů.

Tento vztah je symbiotický: zatímco nezisková organizace MSC těží ze svolávací síly nejmocnější poradenské firmy v oblasti managementu na světě (zdarma) a její armády odborníků, McKinsey má možnost utvářet agendu jednoho z hlavních míst pro globální elity, což jí dává příležitost prosazovat názory, které slouží klientům firmy, ať už v oblasti obrany, energetiky nebo vlády, říkají lidé z okolí konference.

Spolupráce je však také křehká. MSC je státem sponzorovaná akce pořádaná pod záštitou německé vlády. Bez těsného zapojení státu, který kromě finanční podpory také pomáhá získávat světové lídry, kteří konferenci propůjčují její prestiž, by MSC přestala existovat. Rozsah zákulisního vlivu společnosti McKinsey na utváření programu konference nutně vyvolává otázky ohledně řízení a dohledu nad akcí, která se prodává jako neutrální fórum pro diskusi o světových záležitostech, tvrdí Politico.

Hloubka partnerství MSC s McKinsey je v Německu obzvláště citlivá proto, že firma byla v době působení Ursuly von der Leyenové ve funkci německé ministryně obrany v centru politického skandálu, který se týkal obvinění z protekce a nesrovnalostí při zadávání veřejných zakázek. Ministerstvo obrany je jedním z hlavních sponzorů MSC.

Poté, co byla von der Leyenová v roce 2013 jmenována ministryní obrany, přijala tehdejší vedoucí berlínské kanceláře McKinsey Katrin Suderovou jako svou poradkyni. V následujících letech získala společnost McKinsey, v níž pracovaly i dvě děti von der Leyenové, od ministerstva milionové zakázky za podle interních kritiků pochybných okolností.

***

Ve výroční Mnichovské bezpečnostní zprávě (Munich Security Report 2023), která byla zveřejněna 13. února 2023, se organizátoři konference zabývají sílícím autoritářským revizionismem a rostoucím soubojem mezi různými vizemi mezinárodního řádu.

Ilustrační foto: MSC/Karl-Josef HildenbrandMSC/Lennart PreissMSC/Michael KuhlmannMSC/Lukas Barth-Tuttas, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.