Benátkám vyschly kanály

Romantické město na severu Itálie čelí každý rok touto dobou mořskému odlivu. Letos je však tento odliv výjimečný délkou svého trvání, což vede k mnoha logistickým problémům.

Blátivé kanály a znehybněné gondoly dotýkající se dna. Odliv moře je v Benátkách častým fenoménem, který se děje každoročně mezi lednem a únorem a je opakem jevu “acqua alta”, který ve městě pravidelně způsobuje záplavy. Podle zástupců města letos nespočívá výjimečnost tohoto odlivu ani tak v jeho intenzitě, jako délce jeho trvání, Benátky jsou totiž na suchu nezvykle dlouho. Jak uvádí místní deník Corriere della Sera, vysvětlení spočívá zejména v nedostatku srážek, který zasáhl celý region. Anticyklonální podmínky postihující část Evropy včetně Francie, brání rozvoji přílivu a odlivu na Jadranu. Řeka Pád, nejdelší tok v Itálii, má dlouhodobé problémy s vysycháním, kdy hydrologové hlásí o 61 % méně vody než normálně. Hladina moře je „hluboce pod průměrem“ a úplněk, který by měl působit opačně, tento jev naopak ještě zhoršuje, vysvětluje Alvise Papa z Centra přílivu a odlivu v benátské lokalitě.

Dlouho trvající odliv také způsobuje mnoho problémů při konání benátského karnevalu, co se týká logistiky nebo služeb pro obyvatelstvo. Zásobování se komplikuje a pohyb vodních sanitek, které projíždějí kanály, aby ušetřily čas, je omezen. Zdravotníci jsou tak nuceni se k pacientům dostávat po svých. „Tato environmentální situace ještě více komplikuje řízení záchranného systému v laguně a to zejména v historickém centru,“ stěžuje si v italských médiích šéf záchranné služby Paolo Rosi. „Často musíme zastavit daleko od místa zásahu a pokračovat pěšky a v mnoha případech jsme museli pacienta nést i v náručí. Záchrana je sice stále zaručena, ale s mnohem většími obtížemi.“ Další problém, spíše neoficiální, který ovšem znepříjemňuje každodenní život Benátčanům, spočívá v tom, že téměř suché kanály vydávají nepříjemný zápach. „Není to zrovna jako parfém číslo 5 od Chanelu“, ilustruje místní turistická průvodkyně Rosanna Vianello.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.