Čína poráží USA a Západ v závodě o nové technologie

Západní demokracie prohrávají globální technologickou soutěž, včetně závodu o vědecké a výzkumné objevy, a schopnost udržet si globální talenty – klíčové složky, které jsou základem vývoje a kontroly nejdůležitějších světových technologií, včetně těch, které ještě neexistují.

Kritické technologie jsou již dnes základem globální ekonomiky a naší společnosti. Tyto technologie jsou všudypřítomné a nezbytné, od energeticky úsporných mikroprocesorů v chytrých telefonech až po zabezpečení, které umožňuje online bankovnictví a nakupování. Odemykají výrobu zelené energie a podporují průlomové objevy v medicíně. Jsou také základem vojenských schopností na bojišti, jsou základem nových technik hybridní války a mohou zpravodajským agenturám poskytnout velkou výhodu nad protivníky.

První Čína…

Ze studie Australského institutu pro strategickou politiku (ASPI) vyplývá, že Čína „překvapivý náskok“ v 37 ze 44 kritických a nově vznikajících technologií. Studie se zabývá obranou, vesmírem, robotikou, energetikou, životním prostředím, biotechnologiemi, umělou inteligencí, pokročilými materiály a kvantovými technologiemi.

„Například v posledních pěti letech Čína vytvořila 48,49 % světových výzkumných prací o pokročilých leteckých motorech, včetně hypersonických, a hostí sedm z deseti nejlepších výzkumných ústavů na světě,“ píše australský think tank. Významného pokroku bylo dosaženo v oblasti fotonických senzorů a kvantové komunikace, pokračuje zpráva. Ale také v oblasti syntetické biologie, kde produkuje třetinu veškerého výzkumu, elektrických baterií, 5G a nanovýroby.

… druhé Spojené státy

USA jsou na druhém místě ve většině ze 44 technologií zkoumaných v rámci sledování kritických technologií. USA v současné době vedou v oblastech, jako je vysoce výkonná výpočetní technika, kvantová výpočetní technika a vakcíny. Náš soubor dat ukazuje, že mezi Čínou a USA, jakožto dvěma vedoucími zeměmi, a všemi ostatními je velký rozdíl, upozorňuje ASPI. Údaje pak ukazují na malou skupinu zemí druhé úrovně, kterou vedou Indie a Velká Británie: mezi další země, které se v této skupině – v mnoha technologických oblastech – pravidelně objevují, patří Jižní Korea, Německo, Austrálie, Itálie a méně často Japonsko.

Celkový náskok Číny ve výzkumu a její dominantní koncentrace odborných znalostí v řadě strategických odvětví má krátkodobé i dlouhodobé důsledky pro demokratické země. Z dlouhodobého hlediska znamená vedoucí postavení Číny ve výzkumu, že si vytvořila předpoklady k tomu, aby vynikla nejen v současném technologickém vývoji téměř ve všech odvětvích, ale i v budoucích technologiích, které ještě neexistují. Bez kontroly by se tak mohl nejen technologický vývoj a kontrola, ale i globální moc a vliv přesunout do autoritářského státu, kde vývoj, testování a aplikace nových, kritických a vojenských technologií nejsou otevřené a transparentní a kde je nemůže kontrolovat nezávislá občanská společnost a média.

V bezprostřednějším horizontu by tento náskok – ve spojení s úspěšnými strategiemi převádění průlomových poznatků výzkumu do komerčních systémů a výrobků, které jsou dodávány do efektivní výrobní základny – mohl Číně umožnit získat vliv na globální dodávky některých kritických technologií.

Podrobné informace, včetně infografik a tabulek, najdete v analýze ASPI zde.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.