Stávka proti důchodové reformě: Francouzi protestují a stávkují ve velkém

Zatímco české vládě se bez větších obtíží podařilo prosadit snížení valorizace penzí, francouzští občané pro svá práva neváhají zahájit mohutný odboj.

V úterý 7. března nastal ve Francii začátek dlouho avizovaných akcí obyvatelstva v jeho boji proti Macronově důchodové reformě. Občané již řadů měsíců protestují všemi myslitelnými způsoby. Shromáždění a stávky proti vládnímu plánu spočívajícímu především v posunutí zákonného věku odchodu do důchodu z 62 na 64 let vrcholí tento týden. Francouzi se podle odborů mají připravit na čtyřiadvacetihodinové „zastavení“ země. Akce je nazývána „mobilizací“.  “Existuje právo na demonstraci. Existuje právo na stávku. Na druhou stranu, slova o uvedení francouzské ekonomiky na kolena se mi zdají vážná.“ Toto prohlásila francouzská premiérka Elisabeth Borneová v reakci na slova generálního tajemníka ústředí odborů CGT, Emmanuela Lépina o zastavení země. „Zastavit Francii, jak to mají v plánu všechny odborové organizace, je zjevně špatné pro naše spoluobčany, první penalizovaní, když tu máme takovéto stávky, budou právě chudí Francouzi“, uvedla šéfka vlády.

Odbory chtějí postupovat ještě organizovaněji než 31. ledna tohoto roku, kdy policie identifikovala 1,27 milionu účastníků. Odborová centrála CGT na úterý anoncovala 265 shromáždění. “Apeluji na zaměstnance této země, občany, důchodce, ať přicházejí a masivně demonstrují,” prohlásil generální tajemník odborové konfederace CFDT, Laurent Berger. „Prezident republiky nemůže zůstat hluchý,“ dodal. Ve Francii se očekává „sociální tsunami“. Hovoří se o počtech mezi 1,1 – 1,4 milionu demonstrantů, z nich 60 000 až 90 000 v Paříži a též účast radikálů a tzv. „žlutých vest“. V Paříži demonstranti začnou svůj pochod ve 14.00 na Boulevard Raspail, průvod poté půjde na Place d’Italie a bude pokračovat dále přes Boulevard du Montparnasse, Boulevard de Port-Royal a na Avenue des Gobelins. Motoristům se důrazně doporučuje se těmto oblastem vyhýbat, lze očekávat velké problémy s dopravou. Podle ministra dopravy, Clémenta Beaunea, prý půjde o „jeden z nejtěžších dnů, které jsme zažili“. Dopravní společnosti SNCF a RATP již oznámily, že v úterý a ve středu bude provoz velmi narušen. V SNCF začala stávka v pondělí 6.3., kdy bylo zrušeno velké množství spojů vlaků TGV včetně mezinárodních linek. Demonstranti blokují i silnice. Stávku podporují také veřejní zaměstnanci jako například učitelé, v mnohých případech i studenti. Očekávají se velké problémy v energetickém sektoru, jehož zaměstnanci se k protestní akci rovněž připojili.

Ilustrační foto: Autor – Thomas Bresson, CC BY 4.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.