V Kanadě vyšetřují média za informování o čínském vměšování do voleb

Média v Kanadě nedávno zveřejnila informace o údajných plánech Pekingu zasahovat do kanadských voleb v letech 2019 a 2021. Nyní čelí vyšetřování.

Kanadská národní policie zahájila vyšetřování úniku utajovaných informací do médií o údajném vměšování Číny do federálních voleb v letech 2019 a 2021, informoval kanadský list National Post.

Premiér Justin Trudeau a nejvyšší kanadští bezpečnostní představitelé přiznali pokusy o vměšování ze strany Číny, ale trvají na tom, že výsledky voleb nebyly změněny.  Média nedávno s odvoláním na anonymní zpravodajské zdroje zveřejnila podrobné zprávy o údajných plánech Pekingu, jejichž cílem je zasahovat do kanadských voleb v letech 2021 a 2019.

Kanadská policie podle slov jejího mluvčího Robina Percivala „zahájila vyšetřování porušení zákona o bezpečnosti informací v souvislosti s nedávnými zprávami v médiích. Toto vyšetřování není zaměřeno na žádnou bezpečnostní agenturu.“

Čína tato podezření odmítá. Čínský ministr zahraničí Čchin Kang dne 2. března uvedl, že obvinění z vměšování Pekingu do kanadských federálních voleb „nemají nic společného s realitou“. O situaci jednal se svým kanadským protějškem ministryní Melanií Jolyovou.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.