Občané Moldavska protestovali proti prozápadní vládě

Tisíce lidí vyšly o minulém víkendu do ulic Kišiněva s přáním, aby jim moldavská vláda plně pokryla náklady na zimní účty za energii. Své zákonodárce též vyzvali, aby nezatahovali zemi do války.

Nejen v České republice to poslední dobou vře. Moldavsko je bývalá sovětská republika s počtem obyvatel cca 2,6 milionu. Prezidentkou země je prozápadní politička a vystudovaná ekonomka Maia Sanduová, která ve volbách zvítězila v listopadu roku 2020. Právě její odpůrci vyšli v neděli 12.3. do ulic a opakovaně ji vyzývali, aby odstoupila. Podle názorů demonstrantů by Rusko mělo být pro Moldavsko partnerem číslo jedna. Nedělní protest byl jedním z několika konaných v posledních týdnech, organizovaných skupinou, která sama sebe nazývá „Hnutí pro lidi“ podporovanou moldavskou proruskou stranou Shor, která má šest křesel ve 101členném zákonodárném sboru země. V médiích je často nazývána stranou populistickou.

Moldavská policie k protestní akci uvedla, že „zmařila spiknutí skupin herců podporovaných Ruskem“, kterým bylo přislíbeno 9 000 eur, aby zorganizovali masové nepokoje během protestu. Zadrženo bylo sedm lidí. Šéf moldavské policie Viorel Cernauteanu na tiskové konferenci řekl, že jistý tajný agent „infiltroval skupiny diverzantů, některých ruských občanů, kterým bylo přislíbeno 10 000 dolarů na organizaci masových nepokojů k destabilizaci Moldavska během protestu v hlavním městě“. Policie uvedla, že v neděli byly též zaznamenány čtyři bombové hrozby, včetně jedné na mezinárodním letišti v hlavním městě. Moldavská pohraniční policie také v neděli uvedla, že za poslední týden byl odepřen vstup do Moldavska 182 cizím státním příslušníkům, včetně „možného zástupce“ ruské Wagner Group, soukromé vojenské organizace, která bojuje na Ukrajině.

Na protesty v Kišiněvě reagovaly i Spojené státy. Ty obvinily Rusko, že chce destabilizovat Moldavskou republiku s cílem svrhnout proevropskou vládu v Kišiněvě směřující zemi k členství v EU a že protesty organizovali aktéři s vazbami na ruskou rozvědku plánující využít je jako základ k podnícení sérií povstání proti vládě země. Moskva se podle Johna Kirbyho, mluvčího Bílého domu pro národní bezpečnost, snaží destabilizovat tuto východoevropskou zemi, aby dosadila více proruskou vládu. USA prý pomůže takovéto pokusy odrazit prostřednictvím sdílení informací a poskytnutím další pomoci. Místní úřady pak tvrdí, že demonstranty koordinovali konkrétně proruští oligarchové Vladimir PlahotniucIlan Shor, kteří jsou mezinárodně hledaní pro obvinění z korupce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.