EU chystá zákon o zahraničních agentech

Nový zákon by měl potírat zahraniční vliv v Evropské unii a přinutit nevládní organizace, akademické organizace nebo poradenské firmy zveřejnit zdroje mimo EU.

Tři nejmenované zdroje z Evropské komise potvrdily POLITICO, že Evropská unie pracuje na zákonu, který má potírat zahraniční vliv. Zákon by měl přinutit nevládní skupiny, poradenské firmy a akademické instituce zveřejnit veškeré financování z jiných zdrojů než z EU.

Legislativa je ve velmi raném stádiu příprav a má se inspirovat podobnými zákony, které platí v Austrálii a v USA. Ve Spojených státech zákon o registraci zahraničních agentů vyžaduje od lobbistů pracujících ve prospěch zahraničních vlád registraci u federální vlády již od roku 1938.

Podle zdrojů z Evropské komise by zákon mohl být dokončen koncem května. Evropská verze by se zaměřila nikoliv na jednotlivce, ale na komerční i neziskové organizace. Ty by měly odhalit svoje mimoevropské financování.

Podle vydání POLITICO se EU v posledních letech potýká s řadou vlivových operací ze zahraničí. Má se jednat o ruské hackerské kampaně s cílem měnit výsledky voleb, ale také o čínské granty pro univerzity, jejichž cílem je „formovat rétoriku v oblasti lidských práv“ či korupční praktiky jako je kauza Quatargate, která otřásla Evropským parlamentem nedávno.

Práce na zákonu, kterou vede česká eurokomisařka Věra Jourová, je součástí balíčku „na obranu demokracie“, který ohlásila v zářijovém projevu o stavu Unie předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

POLITICO  v této souvislosti připomnělo, že v Gruzii došlo nyní k protivládním protestům přesně kvůli podobnému typu zákona o zahraničních agentech. Kritici tak vnímají načasování evropského zákona jako podivné. Evropská komise na kritiku reaguje s tím, že se jedná o „delikátní“ otázku a že příprava evropského zákona o zahraničních agentech je v rané fázi a Komise zatím sbírá informace například prostřednictvím dotazníku. Nevládní organizace se ale už nyní bouří právě kvůli předběžnému dotazníku, který má být podkladem pro posouzení dopadů. To má být dokončeno v dubnu v rámci přípravy zákona.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.