Německá vláda vylučuje další prodloužení provozu jaderných elektráren

„Poslední tři jaderné elektrárny ukončí provoz na začátku dubna,“ řekl Scholz.

Životnost tří zbývajících německých jaderných elektráren nebude dále prodloužena, uvedla ministryně životního prostředí a jaderné bezpečnosti Steffi Lemkeová v rozhovoru pro vydavatelství Funke Mediengruppe. Ve snaze zajistit dodávky energie v době energetické krize byla elektrárnám prodloužena životnost o tři a půl měsíce do 15. dubna 2023. Lemkeová nyní zopakovala, že ukončení provozu jaderných elektráren proběhne podle plánu za necelý měsíc. „Rizika jaderné energetiky jsou nakonec nekontrolovatelná,“ uvedla a vyvrátila obavy, že by vyřazení ohrozilo bezpečnost dodávek energie. „Ve srovnání s jinými zeměmi máme velmi vysokou bezpečnost dodávek,“ uvedla zelená politička a dodala, že je „jednoznačně lepší“ než u sousedních zemí „s nejvyšším podílem jaderné energie“.

Kancléř Olaf Scholz (SPD) již 3. března japonským obchodním novinám Nikkei řekl, že prodloužení „nepřipadá v úvahu“. „Poslední tři jaderné elektrárny ukončí provoz na začátku dubna,“ řekl Scholz. Sociální demokrat rozhodl o termínu ukončení provozu jaderných elektráren loni na podzim, čímž urovnal debatu mezi svými koaličními partnery, probyznysovou FDP a Stranou zelených. Ti byli pro další prodloužení provozu všech tří reaktorů do roku 2024, zatímco ti druzí chtěli, aby byl reaktor Emsland A na severu Německa odstaven do konce loňského roku. Vyřazení jaderných reaktorů v Německu se stalo obzvláště sporným po ruské invazi na Ukrajinu a během následné energetické krize. Zastánci této technologie v Německu i v dalších evropských zemích tvrdili, že by bylo nezodpovědné uprostřed krize odstavit stávající výrobní kapacity, zatímco odpůrci varovali před opětovným otevřením sporu, který byl již před lety právně vyřešen.

Zdroj: Carolina Kyllman, „German govt rules out further runtime extension of nuclear power plants“ (Clean Energy Wire, 20.03.2023)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.