Světová zpráva o štěstí: Které země Afriky jsou nejšťastnější a jak si vedou Češi?

Nově byl zveřejněn seznam nejšťastnějších zemí světa pro rok 2022. Ten obsahuje žebříček národů, kde si lidé užívají nejvyšší úrovně pohody a spokojenosti se svým životem.

The World Happiness Report, tedy zpráva o světovém štěstí, je publikace organizace United Nations Sustainable Development Solutions Network spadající pod OSN. Organizace se zabývala mírou štěstí v jednotlivých zemích světa. Jako metodu pro měření pocitů štěstí obyvatel jednotlivých zemí použila statistickou analýzu, kde v žebříčku je zohledněna řadu ekonomických, sociálních a environmentálních faktorů ovlivňujících životy lidí. Analýza nabízí pohled na to, co dělá tu či onu zemi „skvělým místem pro život“. Zpráva se zabývá vyrovnaností občanů a harmonií v duši, ale i mírou pociťovaného smutku a nespokojenosti. V letošním vydání zpráva též uvádí, že laskavost k druhým je asi o 25 % vyšší, než byla před pandemií.

„Laskavost k ostatním, zejména pomoc cizím lidem, která v roce 2021 významně vzrostla, zůstala vysoká i v roce 2022,“ uvedl John Helliwell, jeden z autorů World Happiness Report. Globální štěstí během tří let pandemie Covid-19 podle něj nebylo zasaženo. Zpráva uvádí, že hodnocení míry spokojenosti a štěstí v životě od roku 2020 do roku 2022 bylo „pozoruhodně stálé,“ přičemž globální průměry v této oblasti jsou v zásadě v souladu se třemi roky před pandemií. I přes pandemii si tedy lidé trvali na pozitivním přístupu k životu. Mezi nejoptimističtější národy se řadí například Skandinávské země, ale například i Izrael, Švýcarsko či Nizozemsko. Češi jsou podle studie velmi šťastným národem, kdy naše země se posunula z 39. místa na světě v roce 2013 na 18. místo v posledních dvou letech.

Níže pak najdete 10 nejšťastnějších zemí Afriky:

  1. MAURICIUS
  2. LIBYE
  3. POBŘEŽÍ SLONOVINY
  4. JIŽNÍ AFRIKA
  5. GAMBIE
  6. ALŽÍRSKO
  7. LIBERIE
  8. KONGO
  9. MAROKO
  10. MOSAMBIK

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.