Bloomberg: Musk a jeho impérium jsou pro Bidena „bolehlav“

Pokud je Musk pro Bidenovu administrativu problémem, je to problém vzájemné závislosti.

Od chvíle, kdy Elon Musk koupil Twitter za 44 miliard dolarů, ovládá pět společností, které působí v odvětvích dopravy, letectví, zdravotnictví, telekomunikací a sociálních médií. Všechny se v různé míře překrývají s vládou, což miliardáři dává bezkonkurenční globální vliv, a Bidenovu administrativu z toho „bolí hlava“, napsala agentura Bloomberg.

V Bidenově administrativě se někteří vysocí úředníci obávají, že díky svému podnikatelskému impériu, obrovskému majetku a politickým spojenectvím má 51letý Musk blízko k nedotknutelnosti.

Musk například rozhoduje, zda a jak bude Ukrajina využívat službu Starlink. Nicméně díky rostoucímu zastoupení společnosti Tesla v Číně a závislosti na financování z Blízkého východu (dohoda s Twitterem) se může stát objektem zahraničních manipulací.

Jeden americký úředník, který vzhledem k citlivosti tématu promluvil pouze pod podmínkou anonymity, popsal Teslu jako čínskou společnost s dceřinou společností v USA. Sám prezident Joe Biden uvedl, že podnikatelovy zahraniční vazby jsou „pozoruhodné“.

V rozporu s politikou USA navrhl Musk Rusku přátelský plán na ukončení války na Ukrajině, je také strůjcem plánu na sjednocení Tchaj-wanu a Číny, který veřejně podpořila pekingská vláda.

„Nemyslím si, že existuje jiný Američan, který by byl více závislý na štědrosti Komunistické strany Číny než Elon Musk,“ řekl k tomu senátor Mark Warner. Podobně negativní emoce vzbudila v současné americké administrativě Muskova schůzka s ruskou televizní moderátorkou Nailjou Asker-Zadehovou. Nic nenasvědčuje tomu, že by na Muskově prosincovém náhodném setkání (na mistrovství světa ve fotbale) s Asker-Zadehovou bylo něco podezřelého, z pohledu amerických představitelů to však ilustruje problém s Muskem.

Muskovy aktivity však mají pro Bidenovu vládu i značný význam: „Elektromobily Tesla jsou základem klimatického programu prezidenta Joe Bidena. Společnost SpaceX udržuje ambice NASA v oblasti pilotovaného průzkumu vesmíru, a její síť Starlink – pravděpodobně největší soukromá flotila satelitů na světě – nabízí životně důležitou komunikační linku ukrajinským silám bojujícím proti ruským útočníkům,“ uvedla agentura.

Muskovy společnosti jsou pod drobnohledem federálních úřadů, ať se jedná o Komisi pro cenné papíry a burzy, ministerstvo spravedlnosti nebo Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu.

Pokud je Musk pro Bidenovu administrativu problémem, je to především problém vzájemné závislosti, poznamenává dále Bloomberg. Globální ambice Muskova podnikání se totiž shodují s klíčovými prvky prezidentova programu. Tato situace ale plodí stále konfliktnější “sňatek z rozumu”, když do něj Elon Musk začíná míchat inspirativní rétoriku o budoucnosti lidstva s politikou bez obalu.

Celý článek v angličtině zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.