Novinář k zatykači na Putina: Bush za své válečné zločiny nepyká

Známý novinář Twaij tvrdí, že ve způsobu, jakým Západ vidí invazi do Iráku a jakým v této souvislosti hodnotí válku na Ukrajině, je notná dávka pokrytectví.

Lékař, novinář, ale i filmař a fotograf Ahmed Twaij publikuje své články a fotografie v řadě světových médií, zaměřuje se především na politiku USA, sociální spravedlnost a Blízký východ. V jednom ze svých článků připomněl, že nedávno uplynulo 20 let od doby, kdy tehdejší generální tajemník OSN Kofi Annan označil za nezákonnou válku proti Iráku vedenou USA a jejich spojenci. Invazní vojenské síly Spojených států ji nazvaly “Operace irácká svoboda“, ale pro miliony Iráčanů po celém světě to bylo něco zcela jiného. Ahmed Twaij píše: „Tato válka mě jako Iráčana od března 2003 denně trápí. Zanechala za sebou statisíce mrtvých Iráčanů, miliony dalších byly vysídleny a jejich životy zničeny. Obrazy noční bagdádské oblohy osvětlené plameny, když byly na město míru nevybíravě shazovány bomby pravidelněji než tikající hodiny, se navždy vryly do naší paměti. Po celé týdny se noci měnily v den, kdy se Iráčané modlili, aby se dočkali rána živí.“

Twaij tvrdí, že na válečná, ale i následující léta, nelze zapomenout. Válka v Iráku podle něj zničila životy milionů lidí. „Moje vlastní rodina je nyní v důsledku brutální invaze rozptýlena po celém světě, od Kanady po Austrálii. Je smutné, že za posledních 20 let jsme se nedočkali žádné odpovědnosti za množství lží a falešných argumentů ze strany vlád bývalého amerického prezidenta George W. Bushe i bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, které vedly ke konfliktu zásadnímu pro celou jednu epochu.“ Twaij se podivuje nad faktem, že současnému americkému prezidentovi Joe Bidenovi trvalo pouhých několik týdnů, než po ruské invazi na Ukrajinu označil svůj ruský protějšek za “válečného zločince”, zatímto v Iráku byla situace zcela jiná. Během pouhých několika dnů po zahájení americké vojenské akce v Iráku přišlo v násilném konfliktu o život více než 15 000 Iráčanů. Počet mrtvých nebojujících osob na Ukrajině od začátku války před cca rokem se odhaduje na 8 000 civilistů. Zatímco však Rusko bylo postiženo sankcemi ze strany mnoha západních zemí a jejich spojenců a Mezinárodní trestní soud vydal na Putina zatykač, u USA, Velké Británie, Bushe a Blaira se nic podobného nestalo.

Stejně jako Putin naznačoval, že Ukrajina má ambice použít chemické zbraně, Bush hovořil o zbraních hromadného ničení v Iráku. Byl to však Bush, kdo v Iráku skutečně použil zápalné zbraně v podobě bílého fosforu ve Fallúdži, přičemž děti zde dodnes trpí vrozenými vadami v důsledku trvalých účinků této chemické látky. Bush však zdaleka nečelí odpovědnosti za své činy. Pokud zrovna neprožívá dny důchodu na svém ranči v Texasu, užívá si světel reflektorů v pořadu s Ellen DeGeneresovou v hlavním vysílacím čase. Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld a bývalý ministr zahraničí Colin Powell, oba strůjci války v Iráku, zemřeli, aniž by čelili spravedlnosti. Twaij si dále všímá, že když chtěla vrchní žalobkyně Mezinárodního trestního soudu v roce 2020 vyšetřovat údajné válečné zločiny amerických vojáků v Afghánistánu, Washington na ni uvalil sankce. Ti, kdo se odvážili postavit osmileté americké okupaci přímo v Iráku, pak byli označeni za povstalce i vězněni. Postup ze strany amerických vojáků vůči Iráčanům byl známý mučením a sexuálním zneužíváním v dnes již nechvalně známé věznici Abú Ghrajb. „Podobná hnutí odporu na Ukrajině jsou však označována za hrdiny, kteří se postavili ruské okupaci,“ tvrdí Twaij. Ukrajinci byli oslavováni za výrobu podomácku vyrobených Molotovových koktejlů jako obranných zbraní, ale když k podobným projevům odporu došlo v Iráku nebo Palestině, byla použita nálepka “teroristé”. „Tento rasistický dvojí metr byl patrný po celý uplynulý rok,“ dodává novinář.

Dojemné projevy celosvětové solidarity s Ukrajinou – od fotbalových zápasů Premier League po vyvěšování ukrajinských vlajek a projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na letošních Zlatých glóbech – nebyly nikdy k vidění u obětí brutální války v Iráku.

Pokud by absence podpory a empatie nestačila, válka na Ukrajině ukázala, že se neohlíží na životy lidí v zemích globálního Jihu, kteří trpí smrtícími konflikty, jež se často plánují v západních hlavních městech. “Tohle není místo, při vší úctě, jako Irák nebo Afghánistán, kde konflikt zuří desítky let,” řekl Charlie D’Agata, vedoucí zpravodaj CBS News, který se hlásil z ukrajinského Kyjeva. “Víte, tohle je relativně civilizované, relativně evropské – i tato slova musím volit opatrně – město, kde byste to nečekali nebo nedoufali, že se to stane.”

Důvod, proč je Irák svědkem desetiletí trvající války, přímo souvisí s Bushovým rozhodnutím z roku 2003 vtrhnout do země, která už byla zpustošena léty brutálních sankcí. Na smrti nevinných Iráčanů záleží stejně jako na smrti nevinných Ukrajinců. Stejně jako Ukrajinci si zaslouží život a solidaritu, zaslouží si ji i Iráčané.

Stejně jako bychom měli chtít, aby byl Putin souzen za své zločiny, měli bychom požadovat, aby byl za své zločiny obviněn Bush. Nemůžeme čekat dalších 20 let.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.