V Číně poklesl počet miliardářů a jejich jmění se snížilo o 15 %

 V zemi je i tak v globálním měřítku největší počet superbohatých.

V loňském roce přišlo o status miliardáře více než 400 osob, víc jak polovina z nich je z Číny. Globální zpřísnění měnové politiky, narušení související s Covid-19 a zásahy Pekingu proti velkým technologickým společnostem poškodily superbohaté, informuje list South China Morning Post.

Čína podle seznamu Hurun Global Rich List 2023 přišla o 229 miliardářů. Z celosvětového seznamu magnátů s minimálním majetkem 1 miliardy dolarů zmizelo 445 osob. Čisté jmění čínských miliardářů kleslo o 15 %, zatímco celosvětově o 10 %.

Druhá největší ekonomika světa však v minulém roce dodala na seznam 69 nových jmen.

Počet miliardářů na světě se snížil o 8 %, zatímco jejich celkový majetek poklesl o 10 %. Na seznam nejbohatších lidí světa se dostalo celkem 3 112 osob, o rok dříve jich bylo 3 381.

Největší koncentrace superbohatých lidí je od roku 2016 v Číně (včetně Hongkongu a Tchaj-wanu), k 16. lednu 2023 jich bylo 969, následují USA s 691 miliardářem. V celosvětovém měřítku pochází z Číny a z USA 53 % všech miliardářů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.