Rusko v uplynulém roce dovezlo rekordní množství léků ze Švýcarska

Léčiva jsou považována za humanitární zboží a sankce EU, ke kterým se Švýcarsko připojilo, se jich netýkají.

Podle serveru Euractiv se vývoz farmaceutických výrobků ze Švýcarska do Ruské federace v loňském roce zvýšil o 40 % a dosáhl tak rekordní výše v novodobé historii.

Dodávky z farmaceutického sektoru nyní tvoří přibližně třetinu veškerého švýcarského vývozu do Ruska. Od března loňského roku do současnosti vyvezlo Švýcarsko do Ruska zboží v hodnotě 2,94 miliardy eur.

Švýcarsko se připojilo k poslednímu balíčku protiruských sankcí EU, ale léky, které jsou v mezinárodním společenství považovány za humanitární zboží, nemohou být předmětem omezení. Švýcarsko není součástí Evropské unie a vůči většině mezinárodního dění zaujímá neutrální postoje, protiruské sankce ale podporuje.

V březnu loňského roku Rusko schválilo seznam států, které se vůči němu a jeho společnostem a občanům dopouštějí nepřátelských činů. Na seznam bylo přidáno také Švýcarsko.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.