Čína se nabízí jako prostředník v izraelsko-palestinském konfliktu

Nedávný telefonát čínského šéfdiplomata naznačuje, že Čína má zájem na roli mediátora dalšího blízkovýchodního konfliktu.

Čínský ministr zahraničí Čchin Kang telefonicky jednal se svým izraelským a také s palestinským protějškem a nabídl, že by Čína mohla sehrát roli zprostředkovatele izraelsko-palestinského sporu.

Oddělené telefonáty mezi ministrem zahraničí Čchin Kangem a nejvyššími diplomaty Izraele a Palestinské samosprávy se uskutečnily v souvislosti s nedávnými kroky Pekingu, který se snaží zaujmout pozici regionálního prostředníka, uvedl list Times of Israel.

Čínský šéfdiplomat v telefonickém rozhovoru s izraelským ministrem zahraničí Elim Cohenem vybídl „ke krokům směřujícím k obnovení mírových rozhovorů“. Podle Kanga je Čína „připravena poskytnou pro to pohodlí“. V odděleném telefonátu s palestinským ministrem zahraničí Rijádem Al_Malikím čínský ministr sdělil, že Čína podporuje, aby rozhovory začaly co nejdříve.

Čína zdůraznila zájem na uzavření míru mezi oběma stranami konfliktu a to na bázi řešení, které počítá se dvěma státy. Mírová jednání mezi Izraelem a Palestinou jsou zablokována od roku 2014.

Jak list připomíná, telefonát je zřejmě součástí čínské diplomatické ofenzívy v regionu Blízkého východu. Čína už jako sprostředkovatel umožnila normalizaci vztahů mezi Saúdskou Arábií a Íránem.

Ilustrační foto: Autor-  Highlights Joint Commission for Bilateral Cooperation (JCBC) RI-RRT ke-4, 22 Februari 2023 at 0.48, CC BY 3.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.