BRICS má největší hrubý domácí produkt (PPP) na světě. Předběhl skupinu G7

Graf týdne: Nový odhad vidí seskupení pěti nezápadních zemí jako největší ekonomický blok z hlediska HDP na světě měřeno paritou kupní síly.

Podle britské konzultační firmy Acorn Macro Consulting představují země BRICSu, kam patří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika, globálně největší hospodářský blok s ohledem na hrubý domácí produkt měřeno podle parity kupní síly (PPP v anglické zkratce).

BRICS měl v roce 2022 31,5 % světového HDP, zatímco na skupinu západních zemí G7 připadá 30,7 % světového HDP. Členy G7 jsou USA, Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Velká Británie a EU.

Konzultační firma také předpokládá, že v nadcházejících letech se tento rozdíl bude jen zvětšovat. Velkým impulsem pro blok BRICS je růst čínské ekonomiky, která v roce 2014 překonala HDP USA měřený podle parity kupní síly (PPP). Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu (MMF) má Čína HDP v paritě kupní síly ve výši 30 bilionů dolarů, což ji řadí na první místo na světě, zatímco USA zaostávají na druhém místě s 25 biliony dolarů.

Dalším předpokladem je, že rozdíly mezi oběma bloky budou růst v souvislosti s potenciálním rozšířením BRICSu. O členství vyjádřily zájem země jako Argentina, Alžírsko, Írán,  Saúdská Arábie nebo Turecko.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.