EU proti rychlé módě: přísnější pravidla v boji proti nadměrné výrobě a spotřebě

Tzv. rychlá móda (anglicky fast fashion) je ve světě velmi diskutovaným problémem. Nyní se tímto problémem zabýval Výbor pro životní prostředí EU.

Co je tzv. rychlá móda? Jde o módu, která je vyráběna nejen rychle, ale i levně. Její spotřebitelé si kupují nové oblečení často jen proto, že je levné, párkrát ho vezmou na sebe a brzy poté  vyhodí, popř. přidají do rostoucí hromady v šatníku. Kromě neefektivnosti a plýtvání zdroji je problémem i situace lidí (nejčastěji Asiatů), kteří toto oblečení šijí za zcela nepředstavitelných podmínek a velmi nízké mzdy. Poslanci Výboru pro životní prostředí přijali doporučení pro země EU, která mají zajistit, aby se textil vyráběl udržitelným a sociálně spravedlivým způsobem. Textilní výrobky prodávané v EU by měly být odolnější, snadněji znovu použitelné, opravitelné a recyklovatelné, vyrobené ve velké míře z recyklovaných vláken a bez nebezpečných látek. Textil by měl být vyráběn způsobem, který respektuje lidská, sociální a pracovní práva, životní prostředí a dobré životní podmínky zvířat v celém dodavatelském řetězci. V zájmu řešení nadprodukce a nadměrné spotřeby oděvů a obuvi Výbor vyzývá Komisi a země EU, aby přijaly opatření, která skoncují s “rychlou módou”, počínaje jasnou definicí tohoto pojmu založenou na “vysokých objemech méně kvalitních oděvů za nízké ceny”. Spotřebitelé by měli být lépe informováni, aby se mohli o svých nákupech rozhodovat odpovědně a udržitelně, a to i prostřednictvím zavedení “digitálního pasu výrobku” v rámci připravované revize nařízení o ekodesignu.

Poslanci Evropského parlamentu žádají Komisi a členské státy, aby zajistily, že výrobní procesy budou méně náročné na spotřebu energie a vody, zamezí používání a uvolňování škodlivých látek a sníží materiálovou a spotřební stopu. Přednostně by měly být přijaty požadavky na ekodesign všech textilních a obuvnických výrobků. Poslanci Evropského parlamentu také chtějí, aby revize rámcové směrnice o odpadech zahrnovala konkrétní cíle pro prevenci vzniku textilního odpadu, jeho sběr, opětovné použití a recyklaci, jakož i postupné ukončení skládkování textilu. Další doporučení zahrnují: výslovný zákaz likvidace neprodaného a vráceného textilního zboží; jasná pravidla, která ukončí praktiky greenwashingu (marketing zaměřený na přesvědčování veřejnosti o ekologičnosti firemních produktů) prostřednictvím legislativní regulace; zajištění spravedlivých a etických obchodních postupů prostřednictvím prosazování obchodních dohod EU a též bezodkladné zahájení iniciativy Komise, jejímž cílem je zabránit uvolňování mikroplastů a mikrovláken do životního prostředí a minimalizovat je. Německá europoslankyně Delara Burkhardtová k problematice uvedla: “Spotřebitelé sami nemohou svými nákupními zvyklostmi reformovat světový textilní průmysl. Pokud necháme trh, aby se sám reguloval, necháme otevřené dveře modelu rychlé módy, který vykořisťuje lidi a zdroje planety. EU musí právně zavázat výrobce a velké módní společnosti k udržitelnějšímu fungování. Lidé a planeta jsou důležitější než zisky textilního průmyslu. Katastrofy, k nimž došlo v minulosti, jako je pád továrny Rana Plaza v Bangladéši, rostoucí skládky v Ghaně a Nepálu, znečištěná voda a mikroplasty v našich oceánech, ukazují, co se stane, když se tato zásada nedodržuje. Čekali jsme dost dlouho – je čas na změnu!” Očekává se, že iniciativa bude přijata na plenárním zasedání před létem.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.