Tovární objednávky v Německu

Graf týdne: Aktuální statistika ukazuje, že v březnu letošního roku došlo v Německu k prudkému poklesu továrních objednávek.

Německé tovární objednávky zaznamenaly v měsíci březnu prudký pokles, o 10,7 %. Jedná se o mnohem horší pokles, než se očekávalo. Jedná se o největší pokles u průmyslových objednávek, od začátku pandemie v dubnu 2020.

Rozebráno dle kategorií byl masivní pokles zaznamenán (47,4%) u různých vozidel, což zahrnuje lodě, letadla i vojenská vozidla. Významně poklesly i objednávky u motorových vozidel a součástí do nich, a to o 12,2 %. Objednávky kapitálových statků poklesly o 14,1 %, objednávky polotovarů se snížily o 7,5 %. Naopak, mírně (1,2 %) vzrostly objednávky spotřebního zboží. Klesly objednávky ze zahraničí (13,3%), poněkud méně v eurozóně (10,8 %), domácí objednávky se propadly o 6,8 %.

Zdroj: Trading Economics (2023)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.