Nedostatek orgánů ve Švýcarsku vedl v roce 2022 k rekordní úmrtnosti čekatelů

Zatímco Česká republika získala díky úspěchům IKEM vynikající pověst v oblasti darování a transplantací orgánů, švýcarská média reportují o zoufalé situaci v zemi.

72 lidí v roce 2021 a rekordních 88 osob v roce 2022 zemřelo na čekací listině na darování orgánů ve Švýcarsku. Rovněž vyhlídky na rok 2023 jsou ponuré. V roce 2023 je prozatímní číslo případů úmrtí čekatelů na orgány zdokumentovaných mezi lednem a březnem 29, což švýcarští odborníci považují za extrémně vysoké až alarmující číslo. Pokud bude takto vzestupný trend pokračovat, letošní rok by mohl znamenat nový rekord, číslo by podle propočtu mohlo být i 116 mrtvých, kteří se nedočkali transplantace. “To je alarmující číslo,” děsí se Franz Immer, ředitel Swisstransplant, národní nadace pro dárcovství orgánů a transplantace.

Na nové srdce aktuálně ve Švýcarsku čeká 53 lidí. Za možnou naději na zlepšení situace jsou považována kardiochirurgická centra v Bernu, Curychu a Lausanne, která v posledních měsících provozují nové perfuzní přístroje poskytující lékařům více možností. Srdce dárce dále bije rovnou v přístroji, což výrazně prodlužuje dobu, která je k dispozici mezi odebráním srdce a transplantací. Celkem v roce 2022 ve Švýcarsku obdrželo orgán 570 lidí a jeden nebo více orgánů darovalo 164 zemřelých lidí, což bylo o něco méně než v roce 2021 (166 dárců). Počet lidí na čekací listině zůstal meziročně stabilní. Na konci roku 2022 čekalo 1 442 osob, v roce 2021 to podle údajů Spolkového úřadu pro veřejné zdraví bylo 1 434. Pro srovnání, v roce 2022 v České republice (ČR má cca o 2 miliony více obyvatel než Švýcarsko) bylo 298 zemřelých dárců orgánů a transplantační týmy díky tomu zachránily nebo zlepšily kvalitu života 872 pacientům. Stav listiny čekatelů je možno vidět zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.