Summitem EU-Indie: diskuse i obchodní napětí

Na zahajovacím summitu Rady EU-Indie pro obchod a technologie budou muset být vyřešeny ožehavé otázky mezi dvěma největšími světovými demokraciemi.

Představitelé Evropské komise a vysocí indičtí ministři se tento týden scházejí na vůbec prvním summitu o obchodu a technologiích. Obě strany budou chtít ukázat, jak dvě největší světové demokracie pracují ruku v ruce na všem, od umělé inteligence až po technologie na ochranu klimatu. Rada pro obchod a technologie EU-Indie sdružuje některé z nejvýznamnějších indických politiků, včetně Subrahmanyama Jaishankara, ministra zahraničních věcí země, a Piyushe Goyala, ministra obchodu, s kolegy z Evropské komise, jako jsou místopředsedové Margrethe VestagerováValdis Dombrovskis. “Evropská unie a Indie jsou odhodlány prohloubit své partnerství a využít svých silných stránek k urychlení vývoje a zavádění špičkových digitálních technologií, které budou přínosem pro obě společnosti a podpoří globální pokrok,” uvádí se v návrhu komuniké z nadcházejícího summitu. Při obchodních jednáních je očekáváno napětí i co do rozdílného přístupu k technologickým výzvám, jako jsou globální telekomunikační standardy a toho, jak daleko by měly vlády zajít v regulaci umělé inteligence a dat. Hodně z tohoto napětí pak souvisí s ekologickými opatřeními, která EU přijala, především chystanou daní Evropské unie na výrobky zahraničních podniků, jejichž výroba produkuje vysoké emise uhlíku. Toto opatření má vstoupit v platnost v roce 2026, kdy dovozci, včetně těch z Indie, budou muset platit za výrobu s emisemi poplatek. Nové Dillí bere  tyto dodatečné náklady jako nekalé obchodní praktiky, zejména pro rozvojovou zemi, indičtí politici argumentují, že jejich hospodářství to zatíží vzhledem k tomu, že není tak bohaté, jako to evropské. Dalším problémem, který vyvolává pnutí, je otázka, jak se vypořádat s požadavky na udržitelnost, které chce EU po Indii podepsat. Tyto požadavky se projednávají v rámci samostatných jednání o volném obchodu mezi Bruselem a Dillí.

Obě jednající strany mají pak na summitu nastínit společné úsilí o práci na globálních standardech pro umělou inteligenci, koordinaci nadcházejících investic do svých polovodičových odvětví a sdílení odborných znalostí v oblasti čistých technologií, jako jsou technologie spojené s nakládáním s odpady a elektromobily. Cílem Bruselu je nasměrovat Dillí k rostoucímu západnímu konsensu na vytvoření globálních digitálních a technologických standardů pro všechny oblasti, od telekomunikačních zařízení nové generace až po způsob vývoje tzv. kvantových výpočetních technologií. To by pak pomohlo EU a Indii vystupovat jednotně proti samostatným snahám Číny prosazovat vlastní názor na to, jak by se tyto mezinárodní standardy měly vyvíjet. Indie se dosud vyhýbala tomu, aby si v mnoha těchto otázkách vybrala stranu, ačkoli má s Čínou vlastní geopolitické a hospodářské napětí. V případě Dillí se očekává, že v Dillí budou úředníci prosazovat takzvaný “India Stack” neboli vládou podporované otevřené digitální platformy, které stovkám milionů místních obyvatel umožňují přístup k vládním digitálním službám a soukromým online produktům, a to prostřednictvím několika tahů jejich chytrých telefonů. Představitelé země a vedoucí představitelé průmyslu považují tyto platformy za životaschopnou alternativu k platformám nabízeným společnostmi jako Google nebo Meta a jsou základem toho, jak se nejlidnatější země světa staví do pozice globálního digitálního hráče. Ačkoli mnohé z těchto platforem nejsou ve vlastnictví Indie, vláda země se snaží tyto služby – známé jako “GovTech” – vyvážet do dalších zemí globálního Jihu, což Brusel ochotně podporuje a nabízí své vlastní technické znalosti, aby zajistil, že taková expanze bude splňovat nejpřísnější standardy kybernetické bezpečnosti. “Indický stack se masivně rozšířil,” uvedl Divij Joshi, výzkumník z University College London, který se specializuje na indické digitální platformy a správu. “Indie ho chce propagovat v širším světě.”

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.