Prodloužená válka v Súdánu může ohrozit celosvětové dodávky perlivých nápojů

Súdán je předním světovým dodavatelem arabské gumy, základní složky šumivých nápojů, která funguje jako emulgátor a separační činidlo.

Súdánské stromy Acacia Senegal jsou zdrojem přibližně 70 % světových zásob arabské gumy, která je klíčovou přísadou ve všech výrobcích, od šumivých nápojů a sladkostí až po kosmetiku a farmaceutické výrobky, za něž existuje jen málo náhražek, upozornil web Al-Monitor.

Zlatavé kuličky mízy z větví stromu se zpracovávají a slouží jako emulgátory a stabilizátory v šumivých nápojích. Bez ní by veškerý cukr v limonádách spadl na dno lahve a zkrystalizoval. Arabská guma neboli akáciová guma se používá také v pečivu, potravinách rostlinného původu, doplňcích stravy, tiskařských barvách a dalších výrobcích.

„Většina výrobců a distributorů arabské gumy v Evropě a dalších zemích, včetně společnosti Morouj UK, má zásoby arabské gumy, které vystačí na několik měsíců,“ uvedl pro Al-Monitor Osama Idris, generální ředitel společnosti Marouj Commodities. „Obáváme se, že pokud bude tato válka pokračovat, dodavatelský řetězec akácie bude vážně zasažen.“

Celý článek najdete zde v angličtině.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.