V konfrontaci s Ruskem a Čínou bude Japonsko spolupracovat s NATO

Obě strany chtějí dosavadní program spolupráce rozšířit o kyberbezpečnost a vesmír.

Japonsko a NATO hodlají podepsat dokument o spolupráci ve vesmíru a kyberprostoru, aby čelily Rusku a Číně, informoval internetový deník Nikkei. Upřesňuje, že Japonsko sice není členem aliance, ale dokument bude podepsán během červencového summitu NATO, na který byl pozván japonský premiér Fumio Kišida.

V roce 2014 podepsaly Japonsko a NATO Individuální program partnerství a spolupráce, který se zaměřuje na některé konkrétní oblasti, jako je námořní bezpečnost a humanitární pomoc, ale spolupráce mezi ozbrojenými silami je z velké části mimo jeho působnost.

Nyní se zpracovává individuálně přizpůsobený program partnerství, který toto ujednání podstatně povýší. K podpisu má být předložen na červencovém summitu NATO v Litvě.

Podle listu Nikkei obsahuje aktualizovaný dokument o partnerství body týkající se vesmírné a kybernetické sféry, neboť Moskva a Peking se na tuto oblast zaměřují. NATO usiluje o koordinaci s Japonskem v oblasti „nových a převratných technologií“ a o sdílení informací s cílem zajistit, aby stávající obranné struktury nebyly neutralizovány pokročilými technologiemi dvojího užití, jako jsou umělá inteligence, biotechnologie a kvantová výpočetní technika, uvedl dále list.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.