Asijské hospodářské oživení drží ruskou ekonomiku nad vodou

Západní sankce snížily růstový potenciál Ruska, ale ruské hospodářství těží ze značné reorganizace světového obchodu.

Od invaze na Ukrajinu v únoru 2022 uvalilo hospodářské sankce na Rusko 37 zemí. Rozsah této kampaně má v nedávné historii jen málo precedentů, uvádí svůj článek specialista na sankce Nicholas Mulder.

Sankce poškodily ruskou ekonomiku a její vyhlídky na budoucí růst, kolaps Ruska však nezpůsobily, ani nepomohly ukončit válku na Ukrajině.

Po krátké finanční krizi Rusko přesměrovalo většinu svého obchodu na asijské ekonomiky a ustálo počáteční nápor sankcí.

Asijské ekonomiky nyní fungují jako alternativní destinace pro ruský vývoz i jako nové zdroje dovozu. Bilaterální obchod mezi Ruskem a Čínou vzrostl v roce 2022 o 29 %, v prvním čtvrtletí roku 2023 o 39 % a do konce roku 2023 by mohl dosáhnout 237 miliard dolarů, což je částka, která převyšuje celkový bilaterální obchod Číny s ekonomikami, jako je Austrálie, Německo nebo Vietnam.

Ruský obchod se Spojenými arabskými emiráty se v roce 2022 zvýšil o 68 %, s Tureckem o 87 % a s Indií dokonce o 205 % (na 40 miliard USD).

Odklon vývozu byl záchranou pro ruský prodej energií, který tvoří velkou část jeho obchodu. V lednu 2022 dovážely evropské země 1,3 milionu barelů ruské ropy denně, zatímco asijští spotřebitelé nakupovali 1,2 milionu. V lednu 2023 klesl prodej do Evropy pod 100 000 barelů denně, ale vývoz do Asie se zvýšil na 2,8 milionu barelů, takže asijská poptávka převýšila ztrátu vývozu ropy do Evropy.

Největším odběratelem ruské ropy se stala Indie, která od začátku roku 2023 nakupuje více než 1,4 milionu barelů denně. Čínští dovozci nezůstávají pozadu a v roce 2023 budou nakupovat 800 000 až 1,2 milionu barelů denně. Během jednoho roku tak Indie, Čína, Turecko a státy Perského zálivu zcela nahradily evropskou poptávku po ruském vývozu ropy.

Mulder dodává, že sankce sice snížily růstový potenciál Ruska, ale jeho ekonomika byla podpořena významnou obchodní reorganizací. Například účast Japonska, Jižní Koreje, Tchaj-wanu a Singapuru na finančních a technologických sankcích sice negativně působí na stav některých částí ruské ekonomiky, ale obchodní vztahy mezi těmito východoasijskými státy a Ruskem pokračují v oblasti výroby a obchodu s energiemi.

Sankce tedy oslabuje obchodní síla Asie, která stojí především na Číně a Indii, a na několika ekonomikách západní a střední Asie. Podle Muldera se tak zdá, že budoucí využívání ekonomických sankcí Západem bude komplikováno těmito geoekonomickými přesuny.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.