Španělská levice se před volbami sjednotila

Složitě vzniklá volební koalice pod vedením hnutí Sumar Yolandy Díazové spojuje celkem 15 levicových subjektů.

Španělské levicové síly se spojily do volební koalice pod vedením hnutí Sumar, které vede ministryně práce Yolanda Díazová. Minulý pátek se na poslední chvíli podařilo zaregistrovat koalici 15 politických stran, které v nedávných komunálních a regionálních volbách obdržely celkem 2,2 milionu hlasů a v minulých parlamentních volbách v roce 2019 dostaly 2,9 milionu hlasů španělských voličů.

Smyslem široké koalice levicových sil je společně se Socialistickou stranou (PSOE) zabránit tomu, aby v čele země stanula koalice Lidové strany (PP) a pravicově populistické strany Vox.

Vytvoření nové koalice hnutí Sumar nebylo rozhodně jednoduché. Jednou z překážek dohody byly ostré osobní spory mezi Sumar a Podemos, další významnou levicovou silou v zemi, které se týkaly uvalení zákazu kandidovat v nadcházejících volbách na současnou ministryni pro rovnost za Podemos Irene Monterovou. Generální tajemnice Podemos Ione Bellaraová se snažila přesvědčit lídryni hnutí Sumar Díazovou, aby zákaz zrušila.

Díazová sice neustoupila a Monterová za koalici kandidovat nebude, alespoň prozatím, přesto nakonec Bellaraová s integrací do volební koalice pod vedením Díazové souhlasila. V sobotním dopise straníkům vysvětlila, že ačkoliv veto pro Menterovou přijmout nechtěla, musela vzít v úvahu, že se Podemos dostala v této věci pod tlak Sumaru, a pokud veto nepřijme, bude strana ze vznikající volební koalice vyloučena. Tváří v tvář hrozbě, že nebude součástí velké koalice progresivních sil nalevo od socialistů, se tedy Podemos rozhodla přijmout dohodu s velmi vágní formulací: podepsat pakt, ale „bez dohody“.

Bellaraová pak vyzvala k dalšímu jednání ohledně kandidátů za koalici, které má pokračovat do 19. června. V pátek vzniklý volební blok tvoří Sumar, Podemos, Izquierda Unida, Catalunya En Comú, Más Madrid, Más País, Compromís, Chunta Aragonesista, Més per Mallorca, Més per Menorca, Verdes Equo, Proyecto Drago, Alianza Verde, Batzarre, Izquierda Asturiana a Iniciativa del Pueblo Andaluz.

Ilustrační foto: Autor – US Department of Labor – https://www.flickr.com/photos/52862363@N07/52230112454/, CC BY 2.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.