Nová finská vláda plánuje seškrtat rozvojovou pomoc zemím, které podporují Rusko a válku na Ukrajině

Jedinou novou finskou rozvojovou prioritou je nyní Ukrajina.

Finský politik a ministr zahraničního obchodu v nové vládě Peteri Orpa (Strana národní koalice), Ville Tavio (Finové) se vyjádřil k budoucnosti rozvojové pomoci Finska. Nová finská vláda už ohlásila celou řadu škrtů a mezi ně budou patřit také škrty v rozvojové pomoci.

Do roku 2027 Finsko seškrtá přibližně 280 milionů euro. Původně se počítalo, že finský rozpočet na rozvojovou pomoc do roku 2027 se zvýší o 900 milionů euro, k čemuž nedojde.

Jak uvedla veřejnoprávní televize YLE, činily v  loňském roce prostředky na rozvojovou pomoc přibližně 1,5 miliardy eur, zatímco v roce 2021 odpovídající částka činila 1,2 miliardy eur. Loňské číslo bylo zvýšeno přijetím ukrajinských uprchlíků. Podle ministerstva zahraničních věcí činily výdaje na uprchlíky započítané jako rozvojová pomoc téměř 400 milionů eur. Většina z toho byla vynaložena na pomoc Ukrajincům.

V rámci nového vládního programu bude humanitární pomoc Ukrajině rozdělena do samostatné části s částkou 58 milionů eur ročně.

Tavio v této souvislosti uvedl, že vládní škrty v rozvojové pomoci celkově zahrnou 1 miliardu euro. „Ukrajina je jediným jasným novým cílem, alespoň ve světle současných informací“, řekl dále Tavio k rozvojovým prioritám finské vlády.

Nastupující ministr zahraničního obchodu v této souvislosti zmínil, že Finsko bude sledovat a nejspíš přestane podporovat ty země, které podle Helsinek podporovaly Rusko a válku na Ukrajině. Tavio neuvedl konkrétní země, ale zmínil v této souvislosti africké země.

Noviny The Times pak informovaly, že by se mělo konkrétně jednat o Keňu, Mosambik, Tanzanii a Etiopii v Africe a také Nepál v Asii s tím, že Finsko považuje podporu těchto zemí za „nemorální“.  Co se konkrétně míní „podporou války“  není jasné. Například Keňa, jak uvedla agentura Reuters, se na konci května dohodla s Ruskem o posílení vzájemného obchodu podepsáním obchodní dohody. Ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině Keňa oznámila, že podporuje územní celistvost všech zemí a že „vyzývá k řešení konfliktu způsobem, který by respektoval obě strany.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.