Německo bude kupovat ropu z Kazachstánu místo té ruské

Objem dodávek kazachstánské ropy do Německa se zvýší šestkrát.

Během návštěvy německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera v Astaně uplynulý týden podepsala státní ropná a plynárenská společnost KazMunayGas smlouvu o dodávkách 100 000 tun ropy měsíčně z pole Karačaganak do Německa.

Podle agentury Interfax je smluvním kupcem Rosněfť Deutschland, bývalá dceřiná společnost ruské Rosněfti, která je od září minulého roku pod vnější kontrolou národního regulátora energetického trhu, Spolkové agentury pro sítě.

Objem dodávek se oproti současnému stavu zvýší téměř šestkrát: v lednu až květnu rafinerie, kterou před válkou zásobovala Rosněfť, nakoupila 90 tisíc tun ropy z Kazachstánu. Podle kazachstánského Národního statistického úřadu se EU v prvním čtvrtletí podílela na vývozu ropy ze země ze 71 %, zatímco ve stejném období roku 2022 to bylo 65 %.

Ilustrační foto: Autor – Akorda.kz

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.