Tsipras rezignoval na post předsedy strany SYRIZA

Bývalý řecký premiér vyvodil odpovědnost z neúspěchu strany v letošních dvojích parlamentních volbách.

Předseda strany SYRIZA a bývalý řecký premiér Alexis Tsipras ve čtvrtek rezignoval na post předsedy strany. Stalo se tak po výrazné  prohře strany v parlamentních volbách minulou neděli. Levicová SYRIZA získala 17,8 % hlasů a 45 křesel v řeckém parlamentu. V roce 2019 získala SYRIZA v parlamentních volbách podporu celkem 31,5 % voličů a měla 89 parlamentních křesel. Konzervativní Nová demokracie, hlavní rival SYRIZY ve volbách, naopak  získala 40,7 % hlasů a udržela si svoje pozice.

„Své přesvědčení o potřebě hluboké obnovy a znovuzaložení strany nemohu vyjádřit pouze slovy, pokud mu zároveň neposloužím svými činy… Chápu potřebu nové vlny v SYRIZE. A rozhodl jsem se odstoupit. Věřím v lidský kapitál naší strany, v nevyčerpatelné síly společnosti a levice. Rozhodl jsem se proto navrhnout volbu nového vedení členy strany, jak to stanoví její stanovy [a] okamžité využití příslušných postupů, v nichž samozřejmě nebudu kandidovat,“ řekl ve svém čtvrtečním prohlášení 48letý řecký politik.

Tsipras stál v čele strany celkem 15 let a v letech 2015-2019 byl předsedou vlády země, která se tehdy zmítala ve vážné ekonomické a sociální krizi.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.